zpět

Výhled pohybu měnového páru USDCZK

16.11.2022

Poslední čtyři týdny se americkému dolaru vůbec nevydařily, když proti koruně ztratil z 25,30 USDCZK na 23,40 USDCZK.

Federální rezervní systém Spojených států zvýšil na svém listopadovém zasedání úrokové sazby o 75 bazických bodů, hlavní referenční sazba se tak dostala do rozpětí 3,75 % - 4 %. Fed učinil již čtvrtý "hike" o třičtvrtě procentního bodu v řadě, čímž se výpůjční náklady dostaly na nové maximum od roku 2008. Rozhodnutí bylo v souladu s prognózami trhu a opět jsme se dočkali komentářů ze strany guvernéra Powella o nutnosti pokračovat v utahování sazeb k dostatečnému ukotvení inflačních očekávání. Do karet měnovému výboru hrála v posledních týdnech i příchozí makroekonomická data, zejména pak jeden z hlavních ukazatelů amerického Fedu pro nastavování měnových podmínek, trh práce, který vykázal opět lepší výsledek, než se čekalo. O prvních známkách, že se vysoké sazby již pomalu propisují ke spotřebitelům a začíná tak docházet k ochlazování trhu, hovoří poslední statistika o růstu cen. Říjnová zpráva o spotřebitelské inflaci, jejíž výsledek 7,7 % předčil všechna očekávání analytiků, posiluje důvěru, že Fed pozastaví zvyšování sazeb dříve, než se původně očekávalo. Pro střídmější postup se v posledních dnech také vyjádřilo hned několik členů měnového výboru Fedu, kteří by také raději viděli mírnější tempo růstu úroků, než tomu bylo doposud. Na prosincovém zasedání velmi pravděpodobně uvidíme zvýšení sazeb ještě o 50 bazických bodů, po novém roce by mělo dojít už jen k drobnějším úpravám.

Ani v září ČNB na trh nemusela výrazně vstupovat tzn. intervenovat ve prospěch české koruny. Objem devizových prostředků vynaložených na podporu domácí měny ve zmíněném měsíci v podstatě „okopíroval“ srpnovou hodnotu intervencí 2,4 mld. CZK, v září šlo o 2,6 mld. CZK. V meziročním vyjádření naší centrální bance poklesla hodnota devizových rezerv o cca 17 mld. EUR na 131,6 mld. EUR. Od května ČNB na podporu české koruny vynaložila 25,5 mld. EUR, což je cca 16 % hodnoty jejích devizových rezerv z konce dubna tohoto roku.

ČNB na svém zasedání na počátku listopadu dle očekávání ponechala úrokové sazby na stávajících úrovních. Rozhodnutí sazby nezvýšit ani tentokrát nebylo jednomyslné, dva členové sedmičlenné bankovní rady opět hlasovali pro zvýšení sazeb o 75 bb. ČNB očekává do konce letošního roku další nárůst míry inflace. Průměrnou inflaci pro rok 2022 odhaduje naše centrální banka na 15,8 %. Přiblížení se 2% inflačnímu cíli očekává ČNB v první polovině roku 2024. Guvernér Michl na tiskové konferenci po měnovém jednání opětovně potvrdil závazek ČNB bránit korunu před nadměrnými výkyvy kurzu.

Z pohledu koruny se s největší pravděpodobností bude stále více tenčit úrokový diferenciál, čímž potenciálně vzroste tlak na oslabování koruny a tím i na zvyšování nákladů na případné obranné intervence ze strany ČNB. Korunové sazby by na prosincovém jednání ECB ještě měly dle tržních očekávání vzrůst o 50 bb. a v prvním čtvrtletí 2023 pak ještě o dalších 50 bb. U koruny stále převládá konsenzus neměnných sazeb.

Poslední zveřejněné výsledky české ekonomiky dopadly solidně. Průmyslová produkce za srpen v meziročním vyjádření vzrostla o 8,3 %, což bylo nad očekávání trhů. Pozitivním dílčím faktem je to, že se výrazně zvýšila hodnota nových zakázek jak ze zahraničí, tak především z tuzemska. Srpnová obchodní bilance sice skončila v deficitu 13,9 mld. CZK, ale ve srovnání s nejhoršími výsledky v historii země z posledních měsíců jde o solidní výsledek. Nicméně česká ekonomika dlouhodobě vykazovala kladné saldo obchodní bilance, k tomu má aktuálně dost daleko. Zářijové maloobchodní tržby se v září meziročně propadly o 5,6 %, a ani v příštích měsících zatím nepočítáme s tím, že by se měl negativní trend otočit. Důvodem je v prvé řadě nejistota ohledně budoucí ceny energií a postupně končících fixací jejich cen především ke konci roku 2022. Říjnová míra nezaměstnanosti ve srovnání s předchozím měsícem stagnovala na hodnotě 3,5 %, což nás řadí na druhé místo v Evropské unii. Méně pozitivní je ale fakt, že poprvé od srpna 2018 klesl počet volných pracovní míst pod hranici 300.000. V případě udržení trendu to může znamenat nižší tlak na růst mezd a platů, protože zaměstnanci se budou více obávat ztráty svého aktuálního zaměstnání. V případě hromadného neprodlužování smluv na dobu určitou bychom se mohli u míry nezaměstnanosti na začátku příštího roku podívat přes 4 %. Říjnový výsledek meziročního růstu spotřebitelské inflace o 15,1 % znamená nejnižší růst spotřebitelských cen od dubna. Zatím je ale předčasné mluvit o tom, že nejvyšší růst cen je už za námi. Důvod je minimálně ten, že Český statistický úřad zahrnul do výpočtu fakt, že během října domácnostem na účet dorazily platby v podobě státního příspěvku na energie. Pokud by domácnosti tento příspěvek neobdržely, inflace by vystoupila na nový vrchol 18,6 % meziročního růstu.

Predikce měnového páru USDCZK

1 měsíc 3 měsíce 6 měsíců 12 měsíců

23,90   24,20   24,20   23,60

Hlavní důvody pohybu USDCZK

Ekonomické: averze k riziku na trzích, vývoj inflace v USA s ohledem na další postup Fedu, rychlost „vypouštění“ bilance Fedu, vývoj domácí inflace ve vztahu k nastavení sazeb ze strany ČNB, síla a odhodlání ČNB intervenovat ve prospěch koruny, kondice domácích veřejných financí, kondice německé ekonomiky, výhled návratu ekonomik k běžnému stavu v oblasti normalizace dodávek a cen vstupů do výroby

Politické: odhodlání nové vlády řešit rostoucí deficit veřejných financí, další vývoj války na Ukrajině

Zdravotní: riziko dalších vln nemoci C19

Technická analýza pro měnový pár USDCZK

Americký dolar za poslední čtyři týdny ztratil téměř dvě koruny a oslabil až na 23,40 USDCZK.

V případě pokračujícího posilování by koruna musela v prvé řadě překonat střednědobou hranici supportu 23,43 USDCZK (zelená přímka). Další ke zdolání by byla hranice 23,10 USDCZK, kde se nachází Fibonacciho úroveň zpětného pohybu 50,0 (fialová přímka).

V případě ztrát by na domácí měnu „čekala“ hranice 23,80 USDCZK v podobě Fibonacciho úrovně zpětného pohybu 61,8 (fialová přímka) v kombinaci s klouzavým průměrem SMA 200 (zelená křivka). V případě výraznějšího posílení dolaru je další technickou úrovní střednědobá hranice 24,10 USDCZK (červená úsečka), případně pak hranice 24,55 USDCZK.

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.