zpět

Výhled pohybu měnového páru EURUSD

16.9.2022

Na začátku září dolar posílil na 0,9870 EURUSD a byl proti společné evropské měně nejsilnější za téměř 20 let. Po zářijovém zasedání ECB ale dolar část svých zisků odevzdal.

Další měnové zasedání Fedu proběhne 21. září. Od předchozího zasedání prošlo očekávání o dalším zvýšení dolarových sazeb procesem, které bychom, dle části podtitulu slavné fantasy knihy, mohli shrnout: „Tam a zase zpátky“. Na začátku srpna se zvýšení sazeb na dolaru rovnou o 75 bb. bralo jako téměř hotová věc, ale zpomalující růst spotřebitelské inflace v USA toto očekávání změnil, když se poté počítalo spíše s variantou utažení měnové politiky o 50 bb. K variantě zvýšit sazby o 75 bb. se trhy posléze opět přiklonily po výstupu z ekonomického sympozia v Jackson Hole. Guvernér Fedu Jerome Powell se na něm prezentoval velmi jestřábím projevem, ze kterého vyplynulo, že je Fed připraven sazby ponechat na vyšších úrovních po delší dobu. Také zaznělo, že cenová stabilita je pro americkou centrální banku nyní důležitější než případné dopady utažení měnové politiky na hospodářský růst. Dolar tak dostal podporu pro opětovné proražení hranice parity proti euru a na začátku září je očekávání nastaveno na zhruba 65% šanci zvýšení dolarových sazeb o 75 bb. a 35% šanci na mírnější zvýšení o 50 bb.

Evropská centrální banka rozhodla na svém posledním zasedání o rekordním zvýšení všech tří hlavních úrokových složek o 75 bazických bodů. Prezidentka Christine Lagarde zároveň uvedla, že mezi členy bankovní rady panoval ohledně tohoto rozhodnutí konsenzus a že sazby porostou i na několika dalších setkáních. Plné zacenění sazeb následně potvrdily i samotné trhy, které si na toto rozhodnutí připravily jen vlažnou reakci, společná evropská měna si tak kurzově nijak výrazně nepolepšila. Zvýšily se však sázky na růst úrokových sazeb v příštích měsících, analytici nyní počítají s dalším zvýšením o 50 bodů hned na říjnovém setkání. ECB také aktualizovala makroekonomickou prognózu, výhled růstu cenové hladiny byl zvýšen pro letošní rok z 6,8 % na 8,1 % a v roce 2023 z 3,5 % na 5,5 %. Prezidentka ECB zároveň prozradila, že byla vypracována i krizová prognóza v případě absolutního zastavení dodávek ruského plynu, při které by evropská ekonomika mohla zaznamenat téměř jednoprocentní pokles HDP oproti aktuálním odhadům růstu v tomto i příštím roce. Právě astronomické ceny energií, a s tím zvyšující se riziko hrozící recese, by mohly ECB přimět k razantnějšímu kroku ohledně utahování sazeb, obzvlášť pokud by tomu napovídala i příchozí data. Na jednání však detailnější informace ohledně použití posledně představeného nástroje TPI (Transmission protection instrument) představeny nebyly.

Predikce měnového páru EURUSD

1 měsíc 3 měsíce 6 měsíců 12 měsíců

0,994    1,008      1,030      1,065

Hlavní důvody pohybu EURUSD

Ekonomické: averze k riziku na trzích, kondice veřejných financí USA, výhled návratu ekonomik k běžnému stavu, vývoj inflace v USA s ohledem na další postup FEDu v oblasti nastavení úrokových měr, rychlost „vypouštění“ bilance Fedu, rychlost zvyšování sazeb ze strany ECB

Politické: další vývoj války na Ukrajině

Zdravotní: riziko dalších vln nemoci C19

Technická analýza pro měnový pár EURUSD

V posledních čtyřech týdnech se eurodolar obchodoval v relativně úzkém pásmu 0,9870 – 1,0350 EURUSD, když se dolar podíval na svou nejsilnější úroveň za téměř 20 let.

V případě opětovného posilování dolaru musí být prvé řadě překonána velmi silná psychologická hodnota parity (zelená přímka). V případě, že dolaru „apetit“ vydrží, další technickou úrovní je pak úroveň posledního dna na 0,9870 EURUSD. Další hranicí by pak byl support z ledna 2002 na 0,9600 EURUSD (oranžová přímka).

Pokud by mělo dojít k obratu trendu, první zásadnější technická úroveň se nachází na 1,0120 EURUSD v podobě dlouhodobé hranice supportu / rezistence (žlutá polopřímka). Další v pořadí je pásmo 1,0300 – 1,0350 EURUSD (oranžový obdélník), jde o kombinaci střednědobé hranice supportu / rezistence (červená úsečka) a klouzavého průměru SMA 100. Další hranicí je pak střednědobá hranice supportu / rezistence (fialová úsečka) na 1,0630 EURUSD spojená s klouzavým průměrem SMA 200 (zelená křivka)

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.