zpět

Výhled pohybu měnového páru EURUSD

22.6.2022

Díky odhodlání Fedu zvedat sazby a ujištění, že ke stejnému kroku se chystá v červenci i ECB, se eurodolar v posledních týdnech pohyboval v pásmu 1,0360 – 1,0780 EURUSD. Ve druhé polovině června se drží kolem 1,0550 EURUSD.

Fed na červnovém zasedání zvýšil dolarové sazby o 50 bb., základní sazba je aktuálně v pásmu 1,50 % - 1,75 %. Takto silným utažením měnových podmínek Fed částečně překvapil a jasně tak demonstroval, že po vyřešení problémů na trhu práce se nyní jednoznačně zaměřil na inflaci. Týden co týden americký trh práce ukazuje, že má to nejhorší za sebou a pokud se nestane nějaký velký „kotrmelec“, měla by se čísla i nadále zlepšovat. Poslední data o nových týdenních žádostech o dávky v nezaměstnanosti ukázala na 229tisícový přírůstek a v oblasti pokračujících dávek je to aktuálně 1,312 mil. Obě čísla dokazují trvale dobrý stav tamního trhu práce.

Letos by měly jít sazby nahoru na všech jednáních Fedu a základní sazba se dostane možná až ke 3 %. V Evropě je situace přeci jen odlišná. Státy EMU, i další, se výrazně podílejí na nákladech války na Ukrajině a stojí při napadené zemi. Inflace stále roste a ECB začne zvedat sazby již na svém červencovém zasedání. Bude se jednat o první utažení měnových podmínek po dlouhých deseti letech.

Fakt, že ECB začíná zvedat sazby, bude pro euro vzpruhou, ale opatrnosti není nikdy dost. ECB bude muset brát při výkonu své monetární politiky ohledy na dlouhodobou fiskální nezodpovědnost některých vlád jižních států Evropy. Tato věta je do velké míry protimluv, ale naprosto přesně popisuje stav, ve kterém se EMU nachází. ECB se tedy chystá razantně bojovat s inflací, ale zároveň tím nepodlomit důvěru trhů ve schopnost splácet své dluhy státům jako je Itálie, Řecko, Španělsko a koneckonců i Francie. Přesto se bude jednat o zvýšení sazeb na euru a zřejmě nebude poslední, takže se dá čekat, že dolar začne ze svých silných pozic mírně ustupovat. Zatímco dnes se eurodolar obchoduje v blízkosti 1,0550 EURUSD, za rok bychom se mohli pohybovat kolem hladiny 1,1230 EURUSD.

Hlavní důvody pohybu EURUSD

Ekonomické: averze k riziku na trzích, kondice veřejných financí USA, výhled návratu ekonomik k běžnému stavu, vývoj inflace v USA s ohledem na další postup FEDu v oblasti nastavení úrokových měr

Politické: další vývoj války na Ukrajině

Zdravotní: riziko dalších vln nemoci C19

Predikce měnového páru EURUSD

1 měsíc         3 měsíce         6 měsíců         12 měsíců

1,0610         1,0730         1,1000         1,1230

Technická analýza pro měnový pár EURUSD

Od poloviny května se eurodolar obchodoval v pásmu 1,0360 – 1,0780 USDCZK. V druhé polovině června se eurodolar drží u 1,0550 EURUSD.
V případě i nadále sílícího eura by společná evropská měna musela v prvé řadě překonat střednědobou hranici supportu / rezistence na 1,0740 EURUSD (oranžová polopřímka). Další na „řadě“ je poté pásmo 1,0810 – 1,0850 EURUSD (oranžový obdélník) tvořené střednědobou hranicí supportu / rezistence (černá přímka) a klouzavým průměrem SMA 100 (hnědá křivka). Další technickou úroveň vytváří další střednědobá hranice supportu / rezistence na 1,0940 (zelená přímka).

Pokud by naopak získával na síle dolar, musel by nejprve překonat krátkodobou hranici supportu / rezistence na 1,0635 EURUSD (hnědá úsečka). Další hranicí by pak byla 1,0370 EURUSD v podobě posledního krátkodobého dna (červená přímka). V případě výrazného zpevnění dolaru bychom se mohli po více než 20 letech dočkat parity, další technickou úrovní je pak až 0,9870 EURUSD.


Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.