zpět

Výhled pohybu měnového páru EURUSD

21.12.2023

Americký dolar se v posledních čtyřech týdnech pohyboval v širším pásmu 1,0730 - 1,1010 EURUSD.

Během posledního měsíce se opět přiblížilo možné snižování úrokových sazeb v USA, čemuž pomohla jak příchozí data, tak i rétorika představitelů americké centrální banky. Ta na svém prosincovém zasedání po třetí za sebou rozhodla udržet referenční úrokovou sazbu v rozmezí 5,25 % až 5,5 %, což byl výsledek, se kterým trhy všeobecně počítaly. Na posledním zasedání bankéři představili také novou makroekonomickou projekci, z níž vyplynulo, že aktuálně počítají se snížením sazeb v příštím roce o tři čtvrtě procentního bodu.Tento scénář však bude záviset nejen na tom, v jakém tempu bude ustupovat růst spotřebitelských cen, ale také v jaké kondici se bude v příštích měsících nacházet americká ekonomika, a to i přesto, že předseda Fedu Powell na tiskové konferenci uvedl, že Federální rezervní systém je ochoten snížit sazby, i když se americká ekonomika v roce 2024 nepropadne do recese. Dle poslední prognózy očekává Fed příští rok zpomalení růstu HDP na 1,4 % meziročně z odhadovaných 2,6 % v tomto roce. Růst spotřebitelské inflace by pak v meziročním vyjádření měl během příštího roku zpomalit k úrovni 2,4 %, k 2% inflačnímu cíli by se pak růst cen měl dostat až v roce 2025. Připomeňme si, že v listopadu spotřebitelské ceny v USA meziročně vzrostly o 3,1 % z říjnové hodnoty 3,2 %, což bylo v souladu s odhady trhu. Shrnutí nové ekonomické projekce Fedu taktéž posiluje názor, že aktuální úroveň výpůjčních nákladů je na dostatečně restriktivní úrovní, přičemž bodový graf "dot plot" ukazuje aktuálně na potenciální snížení o již zmíněných 75 bazických bodů během příštího roku. Znamenalo by to tedy, že se Fed v roce 2024 rozhodne zřejmě přistoupit ke třem snížením, což převyšuje dosavadní komentáře členů Fedu. Trh v tomto směru doposud počítal až se čtyřmi obdobnými zásahy, není tak vyloučeno, že se míra uvolňování měnových podmínek bude v průběhu příštího roku měnit na základě příchozích dat, přičemž rizika jsou aktuálně spíše vychýlena ve směru četnějšího snižování sazeb ze strany Fedu.

Evropská centrální banka na svém zasedání v polovině prosince v souladu s očekáváním ponechala sazby beze změny. Šlo o teprve o druhé zasedání s výsledkem neměnných sazeb po více než roce a čtvrt kontinuálního zvyšování sazeb na euru. Dle prezidentky ECB Lagardeové je zatím diskuze o snižování sazeb na euru předčasná, na finančním trhu se aktuálně počítá s prvním utažením měnové politiky ECB v březnu příštího roku. To ale vidíme jako velmi optimistické a spíše bychom, i vzhledem ke stále nesplněnému dosažení 2% inflačního cíle, očekávali snížení eurových sazeb až o několik měsíců později. Důvodem je i fakt, že dle poslední zveřejněné prognózy očekává ECB výši jádrové inflace na 2 % až do roku 2026! V poslední prognóze byl dle očekávání upraven výhled inflace v zemích platících eurem pro rok 2024 na 2,7 % z hodnoty 3,2 %.

Predikce měnového páru EURUSD

1 měsíc    3 měsíce    6 měsíců    12 měsíců

1,090       1,115           1,135          1,155

Hlavní důvody pohybu EURUSD

Ekonomické: averze k riziku na trzích, kondice veřejných financí USA, vývoj inflace v USA s ohledem na další postup Fedu v oblasti nastavení úrokových měr, rychlost „vypouštění“ bilance Fedu

Politické: další vývoj války na Ukrajině, vývoj evropského hospodářství

Predikce měnového páru EURUSD

Za poslední čtyři týdny se eurodolar pohyboval v širším pásmu 1,0730 - 1,1010 EURUSD.

V případě pokračujícího trendu slábnutí dolaru se nejbližší technická úroveň nachází na psychologické i technické úrovni 1,1000 EURUSD (oranžová přímka). V případě jejího proražení směrem vzhůru se euru otevírá prostor dosáhnout střednědobé hranice supportu / rezistence na 1,1060 EURUSD (zelená přímka). Další úrovně poté hledejme na 1,1140 resp. 1,1250 EURUSD.

Z pohledu technické analýzy je pro případně posilující dolar první technickou hranicí 1,0820 EURUSD, kde se nachází kombinace linie krátkodobého uptrendu (černá úsečka) a klouzavého průměru SMA 200 (zelená křivka). Poté se u 1,0740 EURUSD nachází pásmo vymezené střednědobou hranicí supportu / rezistence (modrá úsečka) a klouzavým průměrem SMA 100 (vínová křivka).

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.