zpět

Výhled pohybu měnového páru EURUSD

19.10.2023

Americký dolar se v posledních čtyřech týdnech pohyboval v širším pásmu 1,0680 - 1,0950 EURUSD, když po korekci zisků ze závěru srpna dokázal dolar během září opět výrazněji posílit.

Fed na zářijovém zasedání ponechal hlavní referenční sazbu beze změny v cílovém rozpětí 5,25 % - 5,5 %, což bylo rozhodnutí v souladu s očekáváním, zároveň se stále jedná o nejvyšší úroveň výpůjčních nákladů za posledních 22 let. Od března 2021 totiž centrální banka Spojených států 11x zvýšila úrokovou sazbu, aby zabránila rekordnímu růstu inflace, která loni v létě vyšplhala na nejvyšší hodnotu za více než čtyři desetiletí. Většina představitelů měnového výboru americké centrální banky na posledním zasedání uvedla, že očekávají ještě jedno zvýšení sazeb v nadcházejícím období. Trhy však aktuálně počítají se stabilitou sazeb až do první poloviny příštího roku, a tak nechyběla ani všem známá formulace o tom, že až příchozí makrodata, zejména pak údaje o vývoji trajektorie spotřebitelských cen určí, jak dlouho zůstanou sazby na stávající úrovni a zda vůbec bude ve hře ono jedno zvýšení sazeb nad rámec aktuální hladiny.

Poslední data z americké ekonomiky ukázala především na pokračující robustnost amerického trhu práce. NFP report v říjnu zaznamenal nejsilnější přírůstek pracovních míst za posledních osm měsíců. Míra nezaměstnanosti přitom zůstala na úrovni 3,8 %, a to i přes to, že analytici počítali s mírným poklesem. Zpráva by tak teoreticky mohla podpořit očekávání, že americká centrální banka setrvá v jestřábím nastavení i před příštím zasedáním měnového výboru, na což navázala i poslední inflační data. Spotřebitelské ceny totiž v září vzrostly o 3,7 %, stejně jako v předchozím měsíci. Trh přitom čekal, že inflace mírně zpomalí na 3,6 %. Výsledek tak v kombinaci s daty z pracovního trhu posiluje spekulace o tom, že se americká centrální banka bude rozhodovat mezi ještě jedním zvýšením úrokových sazeb, nebo prodloužením horizontu, po kdy sazby zůstanou na stávající hladině. Aktuálně dle predikčního ukazatele společnosti CME Group oceňují trhy zhruba 30% pravděpodobností, že Fed na příštích 2 zasedáních ještě jednou přistoupí ke zvýšení úrokových sazeb.

Evropská centrální banka navzdory očekávání sazby neměnit na svém zasedání v polovině září ještě prodloužila cyklus utahování měnové politiky a zvýšila základní sazbu o 25 bb. 4,50 %. Šlo do značné míry o překvapení, trhy vesměs očekávaly „pauzu“ ve stálém zvyšování sazeb. Důvodem tohoto očekávání jsou nepříliš dobré ekonomické výsledky největších ekonomik eurozóny včetně té německé. I přes zpomalování ekonomiky eurozóny a přesto, že ECB očekává slabší růst HDP v letošním i příštím roce, inflace zůstává vysoká a zřejmě i zůstane po delší období. Pro letošní rok ECB očekává průměrnou inflaci 5,6 %, příští rok 3,2 % a v roce 2025 pak 2,1 %. ECB věří, že sazby se nyní dostaly na úroveň, kde když zůstanou po dostatečně dlouhou dobu, tak by měly významně přispět k návratu inflace k cíli.

Predikce měnového páru EURUSD

1 měsíc 3 měsíce 6 měsíců 12 měsíců

1,063 1,087 1,123 1,157

Hlavní důvody pohybu EURUSD

Ekonomické: averze k riziku na trzích, kondice veřejných financí USA, výhled návratu ekonomik k běžnému stavu, vývoj inflace v USA s ohledem na další postup Fedu v oblasti nastavení úrokových měr, rychlost „vypouštění“ bilance Fedu, rychlost zvyšování sazeb ze strany ECB

Politické: další vývoj války na Ukrajině

Predikce měnového páru EURUSD

Za poslední čtyři týdny se eurodolar pohyboval v širším pásmu 1,0450 - 1,0730 EURUSD, když dolar dokázal ještě rozšířit své předešlé zisky.

V případě pokračujícího trendu posilování dolaru se nejbližší technická úroveň nachází na 1,0450 EURUSD v podobě posledního dna (oranžová přímka). V případě jejího proražení směrem dolů představuje první důležitější „záchytný bod“ až hranice 1,0280 EURUSD (zelená přímka).

Z pohledu technické analýzy je pro případně posilující euro klíčovou střednědobá linie supportu / rezistence na 1,0640 EURUSD (červená přímka). Další „v pořadí“ by byla krátkodobá linie supportu / rezistence na 1,0770 EURUSD (modrá úsečka). Poté by euro muselo prorazit kombinaci klouzavých průměrů SMA 100 a SMA 200 na 1,0830 EURUSD.

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.