zpět

Výhled pohybu měnového páru EURCZK

17.3.2023

Za poslední čtyři týdny se kurz koruny pohyboval v relativně širokém pásmu 23,30 – 24,08 EURCZK. S výjimkou krátkodobého posílení v dubnu 2011 se koruna dosažením nižší uvedené hodnoty dostala na svůj historicky nejnižší kurz. K posílení do určitě míry pomáhala i větší zaúvěrovanost českých subjektů v eurech. Tento vliv se ale bude s očekávaným zvedáním sazeb na euru zřejmě postupně snižovat. Ztráty české koruny po 10. březnu souvisí s problémy na americkém bankovním trhu a se švýcarskou bankou Credit Suisse.

ČNB na svém zasedání na začátku února dle očekávání ponechala úrokové sazby na stávajících úrovních a 2T repo sazba se tak již od června loňského roku nachází na 7,0 %. Od měnově-politického zasedání plánovaného na 29. března, i vzhledem ke složení bankovní rady, v zásadě nelze očekávat nic jiného, než ponechání sazeb na stávajících úrovních. S vysokou pravděpodobností bude výsledek hlasování 5:2 ve prospěch ponechání sazeb.

ČNB na devizovém trhu není aktivní již od října a v neočekávaných ziscích koruny nabyté v roce 2023 tak „prsty“ nemá. Koruně pomáhá pozitivní nálada na trhu, výrazný pokles nejistoty ohledně dostupnosti energetických surovin v Evropě a také nárůst objemu úvěrů, které si domácí subjekty, vzhledem k nižšímu úročení, berou raději v eurech než v české koruně. Vzhledem k očekávanému zvyšování sazeb na euru (a nepravděpodobnému utažení měnové politiky ze strany ČNB) se ale zřejmě postupně bude vliv tohoto faktoru snižovat. Od podzimu loňského roku se dost zásadním způsobem prodloužil horizont, během kterého má ČNB „kapacitu“ případně slábnoucí korunu devizovými operacemi na trhu podporovat, pokud by to bylo třeba.

Evropská centrální banka rozhodla dle očekávání na svém březnovém zasedání o opětovném zvýšení všech tří úrokových složek o 50 bazických bodů. Základní sazba byla zvýšena na 3,50 % a ocitla se tak nejvýše od roku 2008, přitom ještě před rokem se nacházela na nule. Poslední zasedání se od předchozích lišilo tím, že ECB tentokrát ani nenaznačila, jestli budou sazby na euru zvyšovány i nadále. Z pohledu očekávané inflace by ECB prostor pro zvýšení ještě měla, když ECB očekává průměrnou inflaci v eurozóně pro rok 2023 ve výši 5,3 %, pro rok 2024 ve výši 2,9 % a pro rok 2025 pak 2,1 %. Aktuální problémy bankovního trhu (pády bank v USA a problém Credit Suisse) na rozhodování ECB velký vliv neměly.

Poslední zveřejněné výsledky české ekonomiky dopadly smíšeně. Lednová průmyslová produkce v meziročním vyjádření klesla o 1,4 %, když se počítalo s více než 2% růstem. Nepříjemným překvapením tentokrát dopadl výsledek nových zakázek ze zahraničí, které poklesly o 3,5 %. Tuzemské zakázky vzrostly o 13,6 % Obchodní bilance v lednu skončila po 11 měsících kladným saldem, když hodnota vývozu hodnotu dovozu převýšila o 9,5 mld. CZK. Sice se jedná o pozitivní výsledek, ale je třeba vidět to, že česká ekonomika bývala zvyklá na úplně jiné hodnoty, když kladná salda generovala v zásadě stabilně. Silná česká koruna exportérům do karet nehraje, řešením je fixace směnného kurzu, kdy se při prodeji eur či dolarů do českých korun budoucí kurz oproti aktuálnímu zlepšuje. Lednové maloobchodní tržby se meziročně propadly o 7,7 % a tržby maloobchodníkům tak klesly již devátý měsíc v řadě, když se očekával pokles ve výši 7,9 %. Ani v příštích měsících zatím nepočítáme s tím, že by se měl negativní trend otočit. Důvodem je obecně se horšící ekonomická situace a také relativně vysoká srovnávací základna. S výjimkou Belgie zažili v únoru čeští maloobchodníci nejvýraznější meziroční pokles svých tržeb v rámci celé Evropské unie. Únorová míra nezaměstnanosti ve srovnání s lednem stagnovala na 3,9 %, když Česká republika udržela místo premianta celé EU. Statistický úřad Eurostat používá jinou metodiku, dle ní byla únorová míra nezaměstnanosti v ČR ve výši 2,6 %. Na druhém místě se „srovnalo“ Německo spolu s Maltou a výsledkem 3,0 %, na opačném konci pořadí se nachází Španělsko s výsledkem 13,3 %. Počet volných pracovních míst v ČR činil 283.000 a v podstatě se rovnal počtu uchazečů o zaměstnání. V únoru domácí spotřebitelské ceny vzrostly meziročně o 16,7 %. Růst tak mírně zpomalil, v lednu se ceny ve spotřebitelském koši zvýšily o 17,5 %. Důvodem celkového zpomalení růstu bylo především meziroční snížení cen elektřiny a plynu. Na zvyšování celkové cenové hladiny se podílela především oblast bydlení, kde ceny meziročně stouply o 22 %. Ještě o něco výrazněji stouply ceny potravin, za něž jsme si meziročně připlatili v průměru o 24 % více. Očekáváme, že inflace (CPI) má svůj vrchol už za sebou a v průběhu prvního pololetí bude pozvolna klesat. Ve druhém pololetí by, především díky vysoké srovnávací základně, měl být pokles růstu cen výraznější.

Predikce měnového páru EURCZK

1 měsíc 3 měsíce 6 měsíců 12 měsíců

23,85   24,00   24,40   24,50

Hlavní důvody pohybu EURCZK

Ekonomické: vývoj domácí inflace ve vztahu k nastavení sazeb ze strany ČNB, síla a odhodlání ČNB intervenovat ve prospěch koruny, domácí nezaměstnanost ve vztahu k síle spotřebitelské poptávky, vývoj maloobchodních tržeb jak doma, tak v zahraničí, kondice německé ekonomiky, výhled návratu ekonomik k běžnému stavu v oblasti normalizace dodávek a cen vstupů do výroby, rychlost zvyšování sazeb ze strany ECB

Politické: odhodlání nové vlády řešit rostoucí deficit veřejných financí, další vývoj války na Ukrajině

Zdravotní: riziko dalších vln nemoci C19

Technická analýza pro měnový pár EURCZK

Poslední čtyři týdny se koruna obchodovala v pásmu 23,30 – 24,08 EURCZK.

V případě pokračujícího oslabování by česká koruna musela nejdříve stabilně prorazit úroveň posledního vrcholu na 24,07 EURCZK (zelená přímka). Další v pořadí je hranice supportu / rezistence s kombinaci s klouzavým průměrem SMA 200 na 24,20 EURCZK (fialová přímka). Další ke zdolání by pak byla hranice 24,40 EURCZK, kde se nachází střednědobá hranice supportu / rezistence (hnědá přímka).

V případě obratu krátkodobého trendu a opětovného posílení by zpevňující koruna musela v prvé řadě překonat hranici 23,86 EURCZK (modrá přímka). V případě proražení by se koruně otevíral velký prostor k výraznějším ziskům, protože silnější technickou úroveň představuje až hodnota 23,30 EURCZK v podobě posledního dna (oranžová přímka).

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.