zpět

Výhled pohybu měnového páru EURCZK

15.11.2022

Za poslední čtyři týdny koruna posílila z 24,60 EURCZK na 24,27 EURCZK. Pomohla jí klesající averze k riziku a tím pádem zvýšený zájem i o středoevropské měny.

ČNB na svém zasedání na počátku listopadu dle očekávání ponechala úrokové sazby na stávajících úrovních. Rozhodnutí sazby nezvýšit ani tentokrát nebylo jednomyslné, dva členové sedmičlenné bankovní rady opět hlasovali pro zvýšení sazeb o 75 bb. ČNB očekává do konce letošního roku další nárůst míry inflace. Průměrnou inflaci pro rok 2022 odhaduje naše centrální banka na 15,8 %. Přiblížení se 2% inflačnímu cíli očekává ČNB v první polovině roku 2024. Guvernér Michl na tiskové konferenci po měnovém jednání opětovně potvrdil závazek ČNB bránit korunu před nadměrnými výkyvy kurzu.

Ani v září ČNB příliš nemusela na trh aktivně vstupovat tzn. intervenovat ve prospěch české koruny. Objem devizových prostředků vynaložených na podporu domácí měny ve zmíněném měsíci v podstatě „okopíroval“ srpnovou hodnotu intervencí 2,4 mld. CZK, v září šlo o 2,6 mld. CZK. V meziročním vyjádření naší centrální bance poklesla hodnota devizových rezerv o cca 17 mld. EUR na 131,6 mld. EUR. Od května ČNB na podporu české koruny vynaložila 25,5 mld. EUR, což je cca 16 % hodnoty jejích devizových rezerv z konce dubna tohoto roku.

Evropská centrální banka rozhodla na svém říjnovém zasedání o opětovném zvýšení všech tří hlavních úrokových složek o 75 bazických bodů. Aktuálně se počítá, vzhledem k rekordně vysoké inflaci v eurozóně, na prosincovém zasedání se zvýšením eurových sazeb o 50 bb. na 2,0 %. Pro rok 2023 se očekává postupné navýšení základní sazby na 3 %. I přes možné problémy, které vyšší úrokové sazby mohou přinést „jižnímu křídlu“ eurozóny, je prezidentka ECB Lagardeová přesvědčena o nutnosti utahovat měnovou politiku vzhledem ke stále akcelerující spotřebitelské inflaci v eurozóně.

Z pohledu koruny se tak s největší pravděpodobností bude stále více tenčit úrokový diferenciál, čímž potenciálně vzroste tlak na oslabování koruny a tím i na zvyšování nákladů na případné obranné intervence ze strany ČNB. Eurové sazby by na prosincovém jednání ECB ještě měly dle tržních očekávání vzrůst o 50 bb. a v prvním čtvrtletí 2023 pak ještě o dalších 50 bb. U koruny stále převládá konsenzus neměnných sazeb.

Poslední zveřejněné výsledky české ekonomiky dopadly solidně. Průmyslová produkce za srpen v meziročním vyjádření vzrostla o 8,3 %, což bylo nad očekávání trhů. Pozitivním dílčím faktem je to, že se výrazně zvýšila hodnota nových zakázek jak ze zahraničí, tak především z tuzemska. Srpnová obchodní bilance sice skončila v deficitu 13,9 mld. CZK, ale ve srovnání s nejhoršími výsledky v historii země z posledních měsíců jde o solidní výsledek. Nicméně česká ekonomika dlouhodobě vykazovala kladné saldo obchodní bilance, k tomu má aktuálně dost daleko. Zářijové maloobchodní tržby se v září meziročně propadly o 5,6 %, a ani v příštích měsících zatím nepočítáme s tím, že by se měl negativní trend otočit. Důvodem je v prvé řadě nejistota ohledně budoucí ceny energií a postupně končících fixací jejich cen především ke konci roku 2022. Říjnová míra nezaměstnanosti ve srovnání s předchozím měsícem stagnovala na hodnotě 3,5 %, což nás řadí na druhé místo v Evropské unii. Méně pozitivní je ale fakt, že poprvé od srpna 2018 klesl počet volných pracovní míst pod hranici 300.000. V případě udržení trendu to může znamenat nižší tlak na růst mezd a platů, protože zaměstnanci se budou více obávat ztráty svého aktuálního zaměstnání. V případě hromadného neprodlužování smluv na dobu určitou bychom se mohli u míry nezaměstnanosti na začátku příštího roku podívat přes 4 %. Říjnový výsledek meziročního růstu spotřebitelské inflace o 15,1 % znamená nejnižší růst spotřebitelských cen od dubna. Zatím je ale předčasné mluvit o tom, že nejvyšší růst cen je už za námi. Důvod je minimálně ten, že Český statistický úřad zahrnul do výpočtu fakt, že během října domácnostem na účet dorazily platby v podobě státního příspěvku na energie. Pokud by domácnosti tento příspěvek neobdržely, inflace by vystoupila na nový vrchol 18,6 % meziročního růstu.

Predikce měnového páru EURCZK

1 měsíc 3 měsíce 6 měsíců 12 měsíců

24,40   24,65   24,90   25,15

Hlavní důvody pohybu EURCZK

Ekonomické: vývoj domácí inflace ve vztahu k nastavení sazeb ze strany ČNB, síla a odhodlání ČNB intervenovat ve prospěch koruny, domácí nezaměstnanost ve vztahu k síle spotřebitelské poptávky, vývoj maloobchodních tržeb jak doma, tak v zahraničí, kondice německé ekonomiky, výhled návratu ekonomik k běžnému stavu v oblasti normalizace dodávek a cen vstupů do výroby, rychlost zvyšování sazeb ze strany ECB

Politické: odhodlání nové vlády řešit rostoucí deficit veřejných financí, další vývoj války na Ukrajině

Zdravotní: riziko dalších vln nemoci C19

Technická analýza pro měnový pár EURCZK

Poslední čtyři týdny se koruna obchodovala v pásmu 24,27 – 24,60 EURCZK.

V případě dalšího posílení by zpevňující koruna musela v prvé řadě překonat technickou i psychologickou hranici 24,25 EURCZK (fialová přímka). Další velmi silnou technickou a psychologickou úroveň poté reprezentuje dlouhodobé dno na 24,00 EURCZK (zelená přímka).

V případě oslabující české koruny by domácí měna musela nejdříve prorazit hranici 24,40 EURCZK (oranžová úsečka). Pokud by ČNB upravila či rovnou zrušila svůj závazek bránit korunu na hranici cca 24,65 EURCZK (černá úsečka), koruna by musela v prvé řadě překonat dlouhodobou hranici rezistence a psychologickou úroveň 25,00 EURCZK (žlutá polopřímka resp, červená přímka).

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.