zpět

Výhled pohybu měnového páru EURCZK

18.5.2022

Za posledních několik týdnů bylo nejvýznamnější zprávou jmenování nového guvernéra ČNB Aleše Michla. Když se tato možnost objevila poprvé v médiích, koruna oslabila z 24,55 EURCZK až ke 24,95 EURCZK. O několik dní se prezident republiky Miloš Zeman rozhodl A. Michla skutečně jmenovat, což znamenalo pro korunu další pád až k hranici 25,50 EURCZK.

Prakticky okamžitě poté ČNB velmi operativně začala intervenovat ve prospěch domácí měny, protože slabá koruna je něco, co v tuto chvíli skutečně nepotřebujeme. V rámci boje s inflací je třeba mít domácí měnu na silných úrovních. Intervence měly za následek posílení koruny až ke 24,90 EURCZK. V polovině května se domácí měna pohybovala v blízkosti 24,70 EURCZK.
Spotřebitelská inflace meziročně roste o 14,2 % a průmyslová o 26,6 %. S výjimkou obchodní bilance tím ale výčet negativních tuzemských dat končí. Domácímu průmyslu se za poslední měsíc dařilo, když meziročně vzrostl o 2,6 %, nezaměstnanost klesla na 3,3 % a Češi utratili o 5,4 % peněz více než loni.
Dokud se udrží nezaměstnanost na velmi nízkých hodnotách, tak by ani vysoký růst cenové hladiny nemusel představovat prudký pád domácí ekonomiky. Mírnému útlumu se však nejspíš nevyhneme, s čímž ve své aktuální prognóze počítá i Evropská komise.
Češi si pravděpodobně nebudou chtít příliš věcí odepřít a snížit tak výrazně svůj životní standard, takže se v dalších měsících dočkáme toho, že spotřebitelé budou výrazně více využívat slev a nízkopříjmové skupiny budou nakupovat méně kvalitní, ale levnější potraviny. Dovolenou letos nejspíš obstará řada domácností buď v ČR, což by ekonomice pomohlo nejvíce, nebo v dostupnějších zahraničních destinacích. Nákupy luxusního zboží či zboží dlouhodobé spotřeby se jednoduše odsunou na lepší časy.

Vládě se bohužel nedaří v oblasti schodku veřejných financí, který za první čtyři měsíce vystoupal přes 100 mld. korun. I když se jedná o meziroční zlepšení o 91,9 mld., nelze hovořit o úspěchu. Vláda je v těžké situaci a částečně vyhoví společenské poptávce po řešení inflace jednorázovým příspěvkem „nejohroženějším skupinám“ obyvatel. Tyto kroky však znamenají zvyšování schodku rozpočtu, k jehož obsluze bude třeba zaplatit vyšší úrok, protože výhled ratingu ČR šel dolů.    

Hlavní důvody pohybu EURCZK

Ekonomické: vývoj domácí inflace ve vztahu k nastavení sazeb ze strany ČNB, možnost dalších intervencí ČNB ve prospěch koruny, kondice domácích veřejných financí, domácí nezaměstnanost
ve vztahu k síle spotřebitelské poptávky, vývoj maloobchodních tržeb jak doma, tak v zahraničí, kondice německé ekonomiky, výhled návratu ekonomik k běžnému stavu v oblasti normalizace dodávek a cen vstupů do výroby

Politické: odhodlání nové vlády řešit rostoucí deficit veřejných financí, další vývoj války na Ukrajině

Zdravotní: riziko dalších vln nemoci C19, průběh očkování v ČR a zbytku světa, příprava na podzimní a zimní měsíce roku

Predikce měnového páru EURCZK

1 měsíc 3 měsíce 6 měsíců 12 měsíců

24,70 24,60 24,55 24,65

Hlavní důvody pohybu EURCZK


Koruna se v půlce května pohybuje v blízkosti 24,70 EURCZK a všichni netrpělivě očekávají první kroky, případně tiskovou konferenci nového guvernéra ČNB A. Michla. Ten je známý tím, že ve stávající situaci nepovažuje rostoucí sazby za ten nejlepší nástroj. Mnohem důležitější je z jeho úhlu pohledu výdajová střídmost vlády. Trhy počítají s tím, že sazby půjdou nahoru i na červnovém zasedání ČNB. Aktuálně je 2T REPO sazba na 5,75 %. Zvýšení na 6 % či ještě výše by bylo pro trhy dostatečným uklidněním, aby koruna měla prostor pro posílení pod 24,50 EURCZK.. Další měnové zasedání ČNB je 22. června a do té doby se sazby měnit s největší pravděpodobností nebudou. Poměr hlasů v radě je stále nakloněn ve prospěch utahování měnových podmínek, takže by růstu sazeb nemělo nic bránit, ale slovo guvernéra má svou váhu a ostatní centrální bankéři mohou jeho argumenty začít přejímat.
ČNB s intervencemi prozatím nejspíš skončila a je pravděpodobné, že si budeme muset zvyknout na korunu kotovanou v blízkosti 24,70 EURCZK.

Technické důvody pohybu české koruny

Poslední čtyři týdny se koruna obchodovala v neobvykle širokém pásmu 24,30 – 25,45 EURCZK, důvod tentokrát nespočíval ve změně rizikové averze. Koruna oslabila o 50 haléřů nejprve díky nepotvrzeným informacím o jmenování Aleše Michla guvernérem ČNB. Po potvrzení této informace k tomu ještě dalších 40 haléřů „přidala“ a ztratila až na 25,45 EURCZK. Zisky k hranici 24,70 EURCZK domácí měně poté přinesly devizové intervence ČNB.
V případě i nadále pokračujícího krátkodobého trendu by zpevňující koruna musela v prvé řadě překonat pásmo okolo 24,50 EURCZK (oranžový obdélník). Další hranici představuje krátkodobé dno (hnědá úsečka) na 24,25 EURCZK. Další technickou úroveň reprezentuje poslední střednědobé dno na 24,15 EURCZK (červená přímka).
V případě oslabování by na korunu v prvé řadě čekala úroveň 24,90 EURCZK tvořená klouzavým průměrem SMA 200 (zelená křivka). Další ke „zdolání“ by poté byla psychologická úroveň 25,00 EURCZK. V případě výraznějších ztrát by na domácí měnu čekala hranice Fibonacciho úrovně zpětného pohybu 61,8 (fialová přímka) na 25,40 EURCZK a případně pak 25,90 EURCZK v podobě posledního střednědobého vrcholu (žlutá přímka).

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.