zpět

Volných míst je nejméně za 4 roky

10.10.2022

Celková domácí nezaměstnanost za září vzrostla na 3,5 %, což samo o sobě není špatný výsledek, ale dílčí data naznačují problémy.

Výrazně ubylo volných pracovních míst, kterých bylo v září evidováno jen 306 098, tak málo jich bylo naposledy v červnu 2018.

Počet lidí hledající práci vzrostl na 256 380 a je jich nejvíce za poslední půlrok. Výrazně spadl podíl těch, kteří byli vyřazeni z evidence úřadu práce. V září jich bylo 9,8 %, ještě minulý měsíc jich bylo téměř dvojnásobek. Zhoršená situace na trhu práce nutí uchazeče více dodržovat pravidla ÚP.

Rozdíl mezi nezaměstnaností mužů a žen je stále vysoký. V září to byl jeden procentní bod, když podíl nezaměstnaných mužů byl 3 %, ale žen 4 %. Sezónní práce jsou doménou spíše mužů, což se týká zejména stavebnictví. S příchodem zimních měsíců by se rozdíl měl snižovat.

V dalších měsících se dá čekat další postupné zhoršování situace na trhu práce. Pokles spotřeby Němců i Čechů a strach z cenových výkyvů v nejbližším období se nutně musí projevit i v domácím průmyslu. Ve výsledku to negativně dopadne i na české zaměstnance.