zpět

Vítězem včerejška je dolar

14.9.2022

Včerejším hlavním číslem byl údaj o americké srpnové inflaci. Ta v srpnu zpomalila na 8,3 %, trh však čekal pokles na 8,1 %. Reakce trhů byla poměrně výrazná - dolar prudce posílil, akciové trhy otočily do mínusu.

Včerejším nejočekávanějším číslem byla americká inflace za srpen. Trh čekal zpomalení meziroční inflace z 8,5 % na 8,1 %, růst cen ale zpomalil jen na 8,3 %. Jádrová inflace (bez potravin a pohonných hmot) ale dál rostla – z 5,9 % na 6,3 %. Reakce trhů byla prudká – dolar z úrovní 1,0170 EURUSD prudce posílil a rychle se dostal až k paritě, dnes ráno je již pod paritou. Trh byl utvrzen v tom, že Fed příští týden zvedne sazby o 75 bodů. Americké akciové trhy se propadly, Evropa zaznamenala mírnější pokles. Výjimkou byla pražská burza, která je v poslední době hlavně o ČEZu a ten včera rostl po rozhodnutí vlády o maximální ceně energií.

Kurz koruny k euru osciloval kolem 24,55 EURCZK. Výrazné ztráty ale koruna v odpoledních hodinách utržila vůči americkému dolaru. Během dopoledne sice ještě mírně posilovala ke 24,12 USDCZK, po datech z USA přišlo prudké oslabení nad 24,40 USDCZK, dnes ráno se již kurz nachází u 24,60 USDCZK.

V posledních dnech se zazněla řada komentářů z ČNB. Podle včerejších slov Evy Zamrazilové je na zářijovém zasedání ČNB pravděpodobná stabilita sazeb. I podle nás na příštím zasedání stabilita sazeb bude mít spolehlivou podporu od většiny členů bankovní rady.

Více k očekávaným událostem ZDE