zpět

Ve středu pozornosti americký Fed

13.12.2023

Americká centrální banka dnes bude rozhodovat o sazbách, trhy očekávají ponechání na stávající úrovni. Česká koruna oslabuje nad 24,50 EURCZK. Polský zlotý skokově posílil.

Včerejší den přinesl české koruně mírné ztráty, když z ranních kotací těsně pod 24,40 EURCZK koruna oslabila až k nynějším 24,50 EURCZK. Do značné míry tomu pomohl rozhovor člena bankovní rady ČNB Jana Procházky pro agenturu Reuters, který hovořil o možném snižování sazeb, čímž se sázky trhu na prosincové snížení mírně zvýšily. Z hlediska vývoje v regionu měl včera volatilní závěr obchodní seance polský zlotý, který během včerejšího večera skokově posílil. Na páru s českou korunou se kurz z hodnot okolo 5,63 dostal během chvíle až nad 5,66 PLNCZK, vývoj úzce souvisí s oznámením o získání důvěry nové vládní garnitury Donalda Tuska.

Klíčovou událostí dnešní obchodní seance zůstává večerní zasedání americké centrální banky, která po včerejších datech listopadové spotřebitelské inflace bude rozhodovat o sazbách. Spotřebitelské ceny v USA v listopadu meziročně vzrostly o 3,1 %, což je v souladu s očekáváním trhu. Meziměsíčně šly ceny nahoru „pouze“ o 0,1 %. Většinový tržní konsenzus počítá s tím, že centrální banka ponechá úrokové sazby beze změny na aktuální úrovni. Ohledně dalšího vývoje měnové politiky americké centrální banky by tak mohla napovědět následná tisková konference a vystoupení šéfa Fedu Jeroma Powella. Americký dolar na úvod středeční seance posiluje vůči euru pod 1,0790 EURUSD, na české koruně se kurz pohybuje nad hladinou 22,70 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE