zpět

Varovaní OSN před nárůstem praní špinavých peněz v Asii s využitím stabilní kryptoměny Tether (USDT)

16.1.2024

Asie zažívá nárůst praní špinavých peněz pomocí stabilní kryptoměny Tether (USDT). Organizace Spojených národů upozorňuje na zapojení této oblasti do vysoce sofistikovaných kriminálních aktivit, jako jsou podvody spojené s praním špinavých peněz. Navzdory těmto výzvám podnikl Tether preventivní kroky k potírání nelegálních aktivit tím, že zmrazil účty a zavedl pokročilé nástroje a programy pro dodržování předpisů.

Organizace spojených národů (OSN) nedávno vyjádřila obavy ohledně rostoucího užívání stabilní kryptoměny Tether (USDT) v praní špinavých peněz a jiných nelegálních aktivitách po celé Asii. Úřad pro drogy a kriminál OSN uvedl, že zločinci v jihovýchodní Asii využívají digitálních aktiv, především USDT, k zapojení se do podvodných aktivit.

Rychlý nárůst kriminálních aktivit spojených s Tether

Zpráva zveřejněná Úřadem pro drogy a kriminál OSN zdůrazňuje výraznou účast asijské oblasti ve vysoce sofistikovaném a rychlém praní špinavých peněz a dalších kriminálních aktivit, které se točí kolem stabilní kryptoměny Tether (USDT). Jedním z citovaných příkladů v této zprávě je praní penězového syndikátu působícího v Myanmaru a Kambodži, který nabízí směnu "černých" tokenů za hotovost na ulici pod zástěrkou USDT.

Dále zpráva upozorňuje na vzestup nelegálních online hazardních platforem v regionu, které se staly oblíbenou volbou pro praní peněz spojené s kryptoměnami, s důrazem na USDT díky jeho postavení největší stabilní kryptoměny na světě. Jeremy Douglas, výkonný pracovník OSN, zdůrazňuje, jak kryptoměny a nové technologie umožnily vytvoření alternativního bankovního systému pro zločince.

Podle Douglase „Organizovaný zločin efektivně vytvořil paralelní bankovní systém s využitím nových technologií, a rozšíření volně nebo úplně neregulovaných online kasin spolu s kryptoměnami posílilo kriminální ekosystém v této oblasti.“ Úsilí Tetheru v boji proti nelegálním aktivitám.

Navzdory rostoucímu užívání USDT v kriminálních aktivitách OSN hlásí, že orgány činné v trestním řízení úspěšně rozložily několik organizací na praní špinavých peněz, které byly zapojeny do převodu nelegálních prostředků prostřednictvím stabilní kryptoměny Tether. Jedním významným případem bylo zatčení v Singapuru minulý rok, kde úřady zabavily 737 milionů dolarů v hotovosti a kryptoměnách od nelegální organizace.

Kromě toho společnost Tether ve spolupráci s americkými orgány a krypto burzou OKX zmrazila USDT tokeny v hodnotě 225 milionů dolarů. Tyto prostředky byly vystopovány k syndikátu, který se podílel na nelegálních aktivitách spojených s praním špinavých peněz a obchodováním s lidmi v jihovýchodní Asii. Tether přijal preventivní opatření k řešení těchto problémů.

V dopisech adresovaných příslušným senátním a sněmovním výborům vyjádřil emitent stabilní kryptoměny svůj závazek bojovat proti nelegálním aktivitám v digitálním prostoru. Tether odhalil implementaci nástroje od společnosti Chainalysis, analytické společnosti zaměřující se na blockchain, který poskytuje zprávy o všech transakcích provedených ve sekundárních trzích Tetheru.

Kromě toho Tether zřídil oddělený oddělení pro dodržování předpisů vybavené programy proti praní špinavých peněz (AML) a znalostními otázkami zákazníků (KYC). Tyto kroky mají za cíl analyzovat blockchain transakce, identifikovat peněženky spojené s problematickými aktivitami a zabránit financování teroristických skupin.

Tether dosud zmrazil přes 1 260 adres spojených s nelegálními aktivitami, jejichž celková hodnota přesahuje 875 milionů dolarů.