zpět

Vanguard blokuje nákupy spot Bitcoin ETF.

12.1.2024

Správce aktiv Vanguard přichází s překvapivým oznámením, že neumožní nákup spot Bitcoin ETF na své platformě. Ale jaké jsou důvody za tímto rozhodnutím? Nedávná zpráva od Wall Street Journal odhaluje, že Vanguard nemá v plánu nabízet nové nástroje na své makléřské platformě, pokud nesouzní s jeho tradiční nabídkou. Podle Vanguard se zaměřují na třídy aktiv, jako jsou akcie, dluhopisy a hotovost, které považují za stavební kameny vyváženého, dlouhodobého investičního portfolia.

"Takovéto produkty nejsou v souladu s naší nabídkou, zaměřenou na třídy aktiv, jako jsou akcie, dluhopisy a hotovost, které Vanguard považuje za stavební kameny vyváženého, dlouhodobého investičního portfolia." – prohlášení od Vanguard

Tuto perspektivu podporuje i Tony Spencer, jeden z klientů Vanguard, který tvrdí, že mu zástupce řekl, že spot Bitcoin ETF jsou "neslučitelné s investiční filozofií Vanguardu." Klienti Vanguardu a také klienti jiných investičních firem, jako jsou Citi, Merrill Lynch, Edward Jones a UBS, uvádějí, že nemohou na svých platformách zakoupit spot Bitcoin ETF.

Zajímavě je, že zatímco Vanguard a další investiční firmy odmítají spot Bitcoin ETF, americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) nedávno schválila spuštění prvních 11 ETF, které přímo investují do Bitcoinu. Toto rozhodnutí přišlo poté, co neoprávněná osoba získala přístup k účtu SEC na sociální síti X a sdílela falešné informace o povolení regulátora, což bylo později odvoláno samotnou komisí.

Tak proč se Vanguard rozhodl vyhnout se spot Bitcoin ETF? Zatímco explicitně neoznámil všechny důvody svého rozhodnutí, zdá se, že je zakotveno v jejich konzervativní investiční filozofii a zaměření na tradiční třídy aktiv. Věří, že akcie, dluhopisy a hotovost nabízejí spolehlivější a dobře zavedený základ pro dlouhodobý investiční úspěch.

Pro investory, kteří mají zájem o Bitcoin a kryptoměny, to znamená, že budou muset hledat jinde, pokud chtějí přidat spot Bitcoin ETF do svých portfolií. Nicméně toto rozhodnutí zdůrazňuje důležitost diverzifikace a vyváženého investičního přístupu. Zaměřením se na kombinaci tradičních tříd aktiv a alternativních investic mohou investoři maximalizovat své šance na dosažení svých finančních cílů.

Zatímco odmítnutí spot Bitcoin ETF ze strany Vanguardu může některé zklamat, stojí za to sledovat se rozvíjející krajinou investic do kryptoměn. Jak se trh zraje a regulátoři se stávají pohodlnějšími s digitálními aktivy, můžeme pozorovat změny v postojích k Bitcoin ETF.

Rozhodnutí správce aktiv Vanguard o odmítnutí spot Bitcoin ETF na své platformě vyvolává diskuse o strategiích a filozofiích investic. Zatímco Vanguard zdůrazňuje svůj zájem o tradiční třídy aktiv jako akcie, dluhopisy a hotovost, americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) schválila zavedení prvních 11 ETF, které přímo investují do Bitcoinu, což vyvolalo kontroverze v oblasti regulace kryptoměnových aktiv.
Naproti tomu rozhodnutí SEC schválit několik Bitcoin ETF podtrhuje rostoucí akceptaci digitálních aktiv v tradičním finančním systému. Kontroverze vzniklé v důsledku neoprávněného přístupu k účtu SEC zdůrazňují citlivost této oblasti a důležitost transparentnosti v procesu regulace kryptoměnových produktů.
Vanguardovo odmítnutí spot Bitcoin ETF může být považováno za zklamání pro některé investory, je zajímavé sledovat, jak se bude vyvíjet prostředí investic do kryptoměn. Se změnami v postojích finančních institucí a s rostoucí akceptací digitálních aktiv bychom mohli vidět další evoluci a přijetí Bitcoin ETF v budoucnu.