zpět

V USA Omikron vysál lidi z výroby

2.2.2022

Index nákupních manažerů ve výrobě v USA v lednu klesl na 57,6b., přesto jsou vyhlídky velmi dobré. Spotřebitelský apetit je slušný, američtí výrobci mají objednávky, ale chybí lidi ve výrobě.

I když se jednalo o nejhorší výsledek od září 2020 a přestože už druhý měsíc v řadě tento údaj klesá, obecně o této statistice hovoříme jako o pozitivní. Jsme totiž dost daleko od hranice 50b., která je brána jako bod zlomu, kdy index skutečně klesá.

Dále jsou zde další důvody k optimismu. V USA není problém se spotřebou. Nezaměstnanost je nízká a dále jde dolů. Chuť Američanů utrácet je patrná i z dalších čísel. Jediným problémem je nedostatek pracovní síly z důvodu časté karantény a vysoké nakažlivosti varianty Omikron.

Nedostatek lidí se projevuje nejen v dopravě, ale zejména přímo ve výrobě. Potíže jsou dobře vidět na statistice nákupních manažerů ve výrobě v oblasti nových objednávek, ty se propadly ze 61b. na 57,9b. index zaměstnanosti ve výrobě šel podle agentury ISM, která vytváří tyto indexy, nahoru na 54,5b., což je nejvyšší hodnota od loňského dubna.

Pokud se udrží index v dostatečné vzdálenosti od magické hranice 50b. a US trh práce se bude nadále zlepšovat, není důvod, aby ochota nakupovat v USA šla dolů a tím pádem se výrazně změnily vyhlídky nákupních manažerů ve výrobě. I když se na první pohled může zdát, že index nákupních manažerů není klíčovým ukazatelem, opak je pravdou. Jedná se o respektovaný indikátor, který je důležitý kvůli své aktuálnosti, kdy v prvních dnech měsíce známe statistiku z toho předchozího.