zpět

V průmyslu se meziměsíčně dál zlevňuje

19.7.2023

Po dlouhých letech, kdy průmyslové ceny neustále meziročně rostly a přesně před rokem šly nahoru až o rekordních 28,5 %, se letošní červnové ceny v domácím průmyslu zvedly jen o 1,9 %. Meziměsíčně jsme svědky už pátého měsíce v řadě, kdy se zlevňuje, ceny klesly o 0,3 %.

Velmi nízký růst cen je zejména díky vysoké srovnávací základně z loňského roku, ale také nižšímu růstu ekonomiky u nás i v zahraničí. Pokud bychom očistili průmyslové ceny o energie, pak by šly meziročně nahoru jen o 1,2 %.

V zemědělství meziročně ceny vzrostly o 13,8 %, meziměsíčně klesly o 0,9 %. Stavební práce podražily meziročně o 6 % a meziměsíčně o 0,1 %. Průmysl je tak odvětví, kdy meziročně ceny klesají nejrychleji.

U zboží krátkodobé spotřeby se zvedly ceny o 9,8 %, u zboží dlouhodobé spotřeby to bylo o 6,1 %, energie šly nahoru o 3,8 %.

Klesající tempo růstu cen v průmyslu není dobrou zprávou zdaleka jen pro podnikatele, ale také pro spotřebitele, protože tento trend se projeví i do zboží na pultech obchodů, a tedy do cen pro koncové zákazníky. Průmyslové ceny logicky předcházejí těm spotřebitelským, a proto se dá čekat, že i inflace spotřebitelů se bude nadále postupně snižovat.