zpět

V Maďarsku dnes opět zvýší sazby

26.7.2022

Vstup do nového týdne na trzích byl smíšený, trhy nemohly najít jednoznačný směr. Všichni čekají především na zítřejší zasedání Fedu, který bude pokračovat ve zvyšování sazeb.

Pondělní obchodování se z počátku neslo v lehce pozitivním duchu, ale později trhy spíše obrátily. Také koruna si nejprve připisovala zisky a zamířila ke 24,50 EURCZK, závěr ji ale zastihl na 24,60 EURCZK. Také vůči dolaru se koruně nejprve podařilo posílit až ke 23,90 USDCZK, ale také v tomto případě o zisky přišla a končila na 24,08 USDCZK.

Včerejší den byl především o indexech důvěry. V ČR pokračuje pokles důvěry v ekonomiku jak u podnikatelů, tak u spotřebitelů. Spotřebitelská důvěra je dokonce nejnižší za celou dobu sledování. V Německu IFO index podnikatelské důvěry také klesl, na nejnižší úroveň od června 2020.

Evropské trhy jsou navíc opět v nejistotě kvůli plynovodu Nord Stream 1 – Gazprom oznámil, že od středy opět sníží dodávky. Zbytek týdne ale bude zajímavý hlavně v USA. Zítra nás čeká zasedání Fedu, který zřejmě zvedne sazby o 75 bodů do pásma 2,25 -2,50 %. Část trhu ale sází až na 100 bodové zvýšení. Kromě toho tento týden reportuje výsledky řada velkých firem z USA.

Dnes se ale v regionu bude ještě pozornost trhů upínat k maďarské centrální bance. Ta opět výrazně zvýší sazby, zřejmě o 100 bodů, tedy na 10,75 %. Inflace v červnu vystoupila na 11,7 % a zřejmě dále poroste. Také centrální banka dneškem neskončí a sazby bude zvedat i v příštích měsících.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Hlavní událostí v regionu bude zasedání maďarské centrální banky. Trhy očekávají zvýšení základní sazby o 100 bodů, na 10,75 % (inflace v červnu dosáhla 11,7 %).

Očekávané finanční události v Evropě

Dnešní kalendář pro eurozónu je prázdný. Eurodolar se dnes ráno drží kolem 1,0220 EURUSD – také eurodolar si počká hlavně na zítřejší Fed.

Očekávané finanční události ve světě

Z USA dnes budou sledována data spotřebitelské důvěry za červenec. Kromě toho ještě přijdou data z amerického realitního trhu a aktivita v průmyslu podle richmondského Fedu.