zpět

Úvod týdne na trzích byl poklidný

17.5.2022

Koruna po volatilních dnech minulého týdne bez výraznějších pohybů. Data o hospodářském růstu dorazí dnes z eurozóny, Maďarska i Polska.

Česká koruna se během včerejšího obchodování pohybovala ve značně užším obchodním pásmu, než tomu bylo v závěru minulého týdne. Kurz na páru s eurem v průběhu dne posílil pouze o několik haléřů těsně pod 24,70 EURCZK. Podobný vývoj proběhl i vůči americkému dolaru, tam si koruna polepšila celkem o 15 haléřů, přičemž aktuální kotace se pohybují okolo 23,65 USDCZK. Z regionálních měn se včera nedařilo maďarskému forintu, ten opět výrazně ztrácel a vůči euru se dostal nad hranici 390 EURHUF. Naopak polský zlotý včera posiloval napříč všemi páry, zisky si připisoval na euru, dolaru i české koruně.

Relativní klid panoval i na globálních trzích. Americký dolar vůči společné evropské měně lehce ztrácel a v závěru dne se obchodoval v blízkosti hranice 1,0450 EURUSD. Akciové indexy vykazovaly také menší obchodní aktivitu, než je obvyklé. Začátek týdne nebyl na důležitá makrodata nikterak bohatý a ani dnes tomu nebude jinak. Za zmínku stojí odpolední data maloobchodních tržeb a průmyslové produkce z USA za měsíc duben. Večer pak se svými projevy vystoupí jak prezidentka ECB Christine Lagarde, tak i předseda rady guvernérů amerického Fedu Jerome Powell.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Z regionu střední Evropy nás dnes čekají data o hospodářském růstu za první kvartál z Maďarska a Polska.

Očekávané finanční události v Evropě

Naopak již zpřesněné údaje o vývoji hospodářského růstu dorazí z eurozóny. Přidají se k tomu i data vývoje zaměstnanosti za první kvartál, v závěru dne pak vystoupí se svým projevem prezidentka ECB Christine Lagarde.

Očekávané finanční události ve světě

Z USA dorazí maloobchodní tržby a průmyslová produkce za duben, večer svým komentářem přispěje i šéf Fedu Jerome Powell.