zpět

Útraty Čechů dál klesají

12.1.2023

Další měsíc a další propad v útratách Čechů. Domácí maloobchodní tržby v listopadu meziročně klesly o 8,7 % a jedná se tak už o sedmý měsíc v řadě, kdy Češi utrácejí méně než před rokem. Meziměsíčně šly tržby obchodníků dolů o 0,3 %.

Tržby ve speciálkách pro domácnost šly dolů o 12 % a například v obchodech s oděvy a obuví klesly o 5,1 %. Ani u potravin to nebylo lepší. Ve specializovaných prodejnách s potravinami se snížily tržby o 13,6 a ve nespecializovaných s převahou potravin, tedy v klasických supermarketech, to bylo o 9 %.

V nejbližších měsících se situace nezlepší. Češi budou nejspíš utrácet méně vlivem rostoucí nezaměstnanosti, stále vysokých cen a především horšící se ekonomické situace obecně. Hlavní roli v omezování se ve spotřebě bude hrát obava o budoucí příjmy, protože nezaměstnanost se může vyhoupnout až k 5 %.

Statistika meziročního srovnání se zlepší v květnu, kdy začne hrát ve prospěch maloobchodních tržeb nízká srovnávací základna s rokem 2022. Výsledkem však bude pouze ono srovnání s předchozím rokem, takže vykazovaná čísla mohou vyznívat lépe, ale situace Čechů se nijak zvlášť nezmění. Ti stále budou muset velmi přehodnocovat za co budou utrácet. První na řadě v odsunu na lepší časy je pochopitelně zboží financované úvěrem a obecně zboží luxusní či drahé.