zpět

Polský zlotý nejdražší za poslední rok

12.7.2023

Britská libra rozšiřuje zisky. Polský zlotý stojí nejvíce za poslední rok. Dnes dorazí výsledek domácí míry nezaměstnanosti. Odpoledne bude zveřejněna americká inflace.

Úterní obchodování se neslo v duchu několika posledních dní, když se koruna udržela v úzkém pásmu 23,83 – 23,87 EURCZK. Jestli se nějaké středoevropské měně včera zadařilo, byl to polský zlotý. Z dopolední hodnoty 4,46 EURPLN postupně během dne posílil až na 4,437 EURPLN. Pro korunu to znamenalo dosažením hranice 5,38 PLNCZK nejdražší zlotý za poslední rok. Pro dnešek opět očekáváme setrvání koruny v mantinelech 23,80 – 23,90 EURCZK.

Dolaru se v posledních dnech nedaří. Sice dokázal včera odpoledne chvilkově posílit pod hranici 1,10 EURUSD resp. 21,74 USDCZK, ale v podvečer a především v noci opět ztratil. Proti euru je aktuálně nejslabší za více než měsíc. Dnes počítáme s obchodováním v pásmu 21,55 – 21,70 USDCZK.

Jestli se nějaké měně v posledních týdnech daří, je to britská libra, která se aktuálně již obchoduje nad hranicí 28,00 GBPCZK. V pondělí dostala impuls od guvernéra Bank of England (BoE) Andrewa Baileyho. Ten zmínil, že BoE bude muset reagovat na stále vysokou tamní inflaci, která je s hodnotou 8,7 % nejvyšší ze zásadních světových ekonomik a třetí nejvyšší ze zemí G20. Trh tak očekává další utahování sazeb na libře a význam zmíněného komentáře nejvyššího představitele BoE ukazuje fakt, že libra své zisky drží i po včerejších datech z trhu práce, která nedopadla dobře. Míra nezaměstnanosti ve Velké Británii za květen se poprvé od závěru roku 2021 dostala na 4 %, když se počítalo se stagnací na dubnové hodnotě 3,8 %. Navíc se počet zaměstnaných obyvatel sice v květnu meziměsíčně zvýšil o 102 tis., ale počítalo se s výrazně lepší hodnotou 250 tis. Další zasedání Bank of England proběhne 3. srpna a počítá se se zvýšením základní sazby na libře o dalších 50 bb. na hodnotu 5,50 %.

Více k očekávaným událostem ZDE