zpět

Turecké ceny zdánlivě duply na brzdu, avšak dál prudce rostou

3.1.2023

Spotřebitelská inflace v prosinci 2022 meziročně vzrostla o 64,27 % a průmyslové ceny šly nahoru o 97,72 %. I když se jedná o robustní růst, v kontextu Turecka jsou to relativně dobrá čísla. Klíčem k jejich pochopení není lepší ekonomická situace, ale pouze srovnávací základna.

Ceny letí v Turecku nahoru stále stejně, jen ve srovnání s prosincem 2021 to není tak hrozivé. Tamní ceny zboží na pultech obchodů jsou stále hrozivě vysoké a rozhodně se nezlevňuje, jediné, co se děje, je pomalejší zdražování v meziročním srovnání.

Ceny v Turecku se v prosinci zvedly „jen“ o 64,27 %, ještě v listopadu to bylo o 84,39 %. Hlavním a, v zásadě, jediným důvodem je vyšší srovnávací základna s prosincem 2021. Tehdy šly spotřebitelské ceny nahoru už o 36,08 %. V dalších měsících ceny porostou ještě pomaleji, protože se budou srovnávat s bezprecedentními růsty cen v roce 2022.

Naprosto stejný argument platí i v případě průmyslových cen. Ty šly v prosinci nahoru o 97,72 %. Ještě v listopadu vzrostly o těžko uvěřitelných 136,02 %. Důvodem je opět pouze vyšší základna s prosincem 2021.

Turecká lira na dnešní ranní data reaguje dalším mírným oslabením a obchoduje se v blízkosti 18,73 USDTRY. Je tak v zásadě stále na svých historických nejslabších úrovních.

Od loňského ledna centrální banka Turecka CBoT soustavně snižuje sazby, což je v přímém rozporu s logikou věci. Pokud rostou ceny, to poslední, co chcete udělat, je snižovat sazby, to si však nemyslí R. T. Erdogan a pod taktovkou tureckého prezidenta se země půlměsíce pouští do kaskadérských eskapád. Kvůli prosazení svého nekompetentního postoje neváhal v minulosti sesadit několik tureckých centrálních bankéřů. Vše má však ještě jeden rozměr. Prezidentské volby se blíží a karta snižující se inflace může řadu běžných Turků oslovit.