zpět

Turecká lira je nejslabší v historii

2.8.2022

Turecká lira dnes ráno atakuje magickou hranici 18 lir za jeden dolar a pohybuje se na hladině 17,95 USDTRY. Důvodů je celá řada od vysoké inflace, přes neustálé rošády v čele tamní centrální banky, nekompetentní vliv Recepa Tayyipa Erdoğana na výkon centrální banky až po neustálé balancování na geopolitické mapě.

I přes robustně rostoucí inflaci šly sazby dolů. Pod taktovkou samo jmenovaného centrálního bankéře Recepa Tayyipa Erdoğana CBT (centrální banka Turecka) musela snižovat sazby. Řešení růstu cen v ekonomice se po několikerém snížení sazeb pochopitelně výrazně zrychlilo. Aktuálně jsou sazby na 14 % a na posledních zasedáních už sazby zůstávají beze změny.

Turecká inflace dosahuje závratných výšin. Zatím nejnovější čísla hovoří o červnovém meziročním zvyšování spotřebitelských cen o 78,6 %, ještě koncem loňského roku to přitom bylo „jen“ o 20 %. Pokud říkáme, že spotřebitelské ceny jsou problém, pak ceny v průmyslu jsou katastrofou. Ve stejném měsíci totiž meziročně vzrostly o celých 138,31 %. 

Tamní nezaměstnanost se pohybuje v blízkosti 11 %, průmyslová produkce roste o 9 %, země má desítky let téměř výhradně schodek zahraničního obchodu, ale v posledních měsících se propadá a láme nelichotivé rekordy. Veřejný dluh se pohybuje nad 3,4 bil. Lir a rychle narůstá.

Turecko není zrovna příklad stabilního partnera a Evropa má ještě ten neduh, že řada bank z jižního křídla EU je na Turecko podstatně navázaná, takže eskalace problémů v Turecku mohou rozkymácet i tyto banky.

Mnout ruce si mohu snad jen Češi cestující do Turecka. Ještě začátkem loňského roku stála totiž jedna lira více než tři koruny, dnes je to méně než polovina, kurz se ráno pohybuje v blízkosti 1,3400 TRYCZK.