zpět

Turecká inflace letí dál vzhůru

3.8.2022

Turecké ceny se za červenec meziročně zvedly o 79,6 % a jsou tak nejvyšší od září 1998. Oproti červnu letošního roku se zvedly o 2,37 %.

Důvodů robustního zdražování je celá řada, od častých rošád v čele tamní centrální banky, přes nekompetentní vliv Recepa Tayyipa Erdoğana na výkon centrální banky, až po neustálé balancování na geopolitické mapě.

CBT (turecká centrální banka) v lepším případě nechává sazby beze změny, v horším je dokonce snižuje. Růst cen v ekonomice se po několikerém snížení sazeb pochopitelně výrazně zrychlil. Aktuálně je základní sazba na 14 % a na posledních zasedáních už sazby zůstávají beze změny. Nicméně fakt, že CBT nekoná a sazby nezvyšuje nestaví žádnou hráz před inflací, která tak může volně bujet. Ještě koncem loňského roku rostly meziročně ceny zboží na pultech obchodů o zvládnutelných 20 %, to je však dávno pryč.

Zdražuje se všude a ceny v průmyslu šly v červenci nahoru o 144,61 %, což je nejhorší výsledek v historii. Průmyslové ceny dávají možnost nahlédnout, kam se budou spotřebitelské ceny ubírat v budoucnu. Takže dnešek není pro běžné Turky dobrým dnem.

Turecká lira v posledních dnech balancuje na hranici historicky nejnižších hodnot. Vůči dolaru jí hrozí, že se převalí přes hranici 18,00 lir za jeden dolar. Mnout ruce si mohou snad jen Češi cestující do Turecka. Ještě začátkem loňského roku stála totiž jedna lira více než tři koruny, dnes je to méně než polovina, kurz se ráno pohybuje v blízkosti 1,3400 TRYCZK.