zpět

Turecká inflace dál pokračuje v pozvolném snižování

3.5.2023

Spotřebitelské ceny v dubnu meziročně vzrostly o 43,68 % a průmyslové ceny šly nahoru o 52,11 %. I když se jedná o velmi dramatické zdražování, v kontextu Turecka jsou to slušné výsledky.

Nejrychleji rostly ceny v říjnu loňského roku, ale celý rok 2022 byl ve znamení roztočení inflační spirály do absurdních výšin, a to především vlivem prezidenta R. T. Erdogana. Ten personálními čistkami tlačil na tamní centrální banku, aby v době inflace snižovala sazby. To nemohlo přinést nic jiného než růst cen a pokles liry, která dnes atakuje historické minimum 19,50 USDTRY.

V letošním volebním roce je možné, že R. T. E. „prodá“ snižující se inflaci voličům jako svůj úspěch, i když jeho vliv na armádu bude nejspíš pádnějším argumentem.

V dalších měsících by se měla situace spotřebitelské i průmyslové inflace zlepšovat. Je zde však velké ALE. Vlivem vysoké srovnávací základny turecké spotřebitelské ceny budou růst o poznání pomaleji. Nebude se zlevňovat, naopak se bude nadále zdražovat, jen ne tak dramatickým tempem jako v předchozím roce.