zpět

Turecká inflace dál nabírá na síle

3.10.2023

V posledních třech měsících se tempo růstu cen v Turecku opět zvedá. V září šly spotřebitelské ceny meziročně nahoru o 61,53 % a bude hůř.

Turecká centrální banka v červnu, po tamních prezidentských volbách, začala zvedat úrokovou sazbu. Do té doby jí naproti všem logickým a tradičním postupům nepochopitelně snižovala, čímž dál roztáčela inflační spirálu v zemi.

Naposledy šly úroky nahoru na konci září z 25 % na 30 %, ale zdá se, že ani takto utažená měnová politika inflaci hned tak nezabrzdí. Mírnou naději dává skutečnost, že zatímco spotřebitelské ceny vzrostly o 61,53 %, průmyslové ceny šly meziročně v září nahoru „jen“ o 47,44 %. Ceny v průmyslu s předstihem ukazují, kam se budou vyvíjet ceny zboží na pultech obchodů. Mírně dobrou zprávou je, že průmyslové ceny zaznamenaly pokles tempa růstu.  

Před námi jsou měsíce, kdy loňská inflace rostla velmi výrazně, a přesto ta letošní nabírá na síle. Takže ani vysoká srovnávací základna, nesrazila růst cen do rozumných mantinelů. Meziroční porovnání bude i v roce 2024 hrát proti snižování inflačních tlaků.