zpět

Turecká centrální banka opět snížila sazby

25.11.2022

Turecká centrální banka snížila základní sazbu o 150 bb. Maďarský forint opět ztrácí. Ráno dorazil výsledek HDP z Německa.

Koruna včera opět potvrdila pověst „nejklidnější“ středoevropské měny, když se její kurz pohyboval v úzkém pásmu 24,35 – 24,40 EURCZK. Maďarský forint včera ještě rozšířil své středeční ztráty způsobené doporučením Evropské komise zablokovat Maďarsku část alokovaných prostředků z fondů EU. Forint na to konto krátkodobě oslabil až nad hranici 415 EURHUF. Závěr měsíce žádná zajímavá data z tuzemské ekonomiky nenabídne. I z tohoto důvodu počítáme i dnes s pohybem koruny v pásmu 24,35 – 24,45 EURCZK.

Čtvrteční obchodování s dolarem příliš zajímavé nebylo, když hlavní světová měna mírně korigovala ztráty z předchozího dne resp. noci. Během dne se koruna udržela v rozmezí 23,35 – 23,46 USDCZK a s podobným obchodním pásmem počítáme i dnes.

Zajímavostí dne bylo snížení základní úrokové sazby ze strany turecké centrální banky. Ta, naprosto v rozporu se základní ekonomickou teorií, snižuje sazby v době, kdy inflace v Turecku dosahuje 85% meziročního růstu. Turecká lira v návaznosti na zmíněné rozhodnutí oslabila na 19,44 EURTRY a téměř tak dorovnala svou letošní nejslabší hodnotu. Základní úroková sazba byla snížena o 150 bb. na 9,0 %.

Více k očekávaným událostem ZDE