zpět

Tržby maloobchodníkům meziročně poklesly o 7,7 %

14.3.2023

Dnes zveřejněný výsledek lednových maloobchodních tržeb ukázal na pokračující trend jejich výrazného poklesu. Tuzemští maloobchodní prodejci v prvním měsíci roku 2023 zaznamenaly meziroční pokles tržeb o 7,7 %, očekávalo se snížení o 7,9 %. V meziměsíčním vyjádření se tržby zvýšily o 0,3 %, čekal se o něco lepší výsledek.

Tržby domácím maloobchodníkům meziročně klesají již devátý měsíc v řadě. Důvodem je jednak obava z budoucího vývoje cen, kdy si spotřebitelé část zbytných výdajů raději odpustí, a také relativně vysoká srovnávací základna.

Nejvíce poklesly tržby ve specializovaných prodejnách s výrobky pro domácnost (-14,8 %), s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci (-10,0 %) a s počítačovým a komunikačním zařízením (-3,7 %). Naopak růstem se prezentovaly tržby v prodejnách s oděvy a obuví o 5,8 % a s kosmetickými a toaletními výrobky o 1,8 %.

Pro další měsíce roku 2023 počítáme s postupným především meziměsíčním růstem prodejů, za celý rok 2023 ale zřejmě maloobchodní tržby o cca 1,5 % poklesnou.