zpět

Inflace decimuje tržby maloobchodníků

4.2.2022

Vysoký růst cen demotivuje spotřebitele, kteří své útraty nechávají na pozdější dobu a nakupují jen to nezbytné. V horším případě na dražší zboží jednoduše nezbývají peníze. Tak či tak, maloobchodní tržby napříč Evropou padají.

Podle dnešních dat tržby maloobchodníků v prosinci v EMU (země platící eurem) meziročně vzrostly jen o 2 %. To je oproti listopadu brutální propad, protože v jedenáctém měsíci tržby rostly o 8,2 %. Ani trhy nepočítaly s takovým dupnutím na brzdu. Meziměsíčně šly tržby dolů o 3 %.

Obrázek je stále stejný –prodej potravin a nealkoholických nápojů klesl o 1,1 %, zatímco prodej pohonných hmot vzrostl o 14,2 %. Nejedná se o vyšší poptávku, ale spíše o vyšší ceny.  

V Polsku se maloobchodní tržby v prosinci meziměsíčně propadly o 3,1 % a jedná se tak o první snížení po sedmi měsících růstu. V Maďarsku sice tržby maloobchodníků vzrostly, ale pouze o 1 %. Rychleji se kasy tamních maloobchodníků plnily naposledy v červenci 2020. Máme tedy za sebou rok a půl, kdy maloobchodníci bojují o přežití, protože spotřebitelé jednoduše neutrácejí a když, tak jen za nezbytné zboží.

Zklamání přinesla i stejná data ze Slovenska. Tamní maloobchodní tržby meziročně vzrostly o 1,1 %, zatímco trhy čekaly s růstem o téměř 4 %. Důvod je stejný – obava o budoucí příjmy a z toho, co přinesou další měsíce. Nákupy zboží dlouhodobé spotřeby padají.

V ČR je zatím situace nadprůměrná. Prosincová statistika maloobchodních tržeb dorazí v úterý a dá se čekat výrazné zpomalení růstu tržeb maloobchodníků, ale jen z listopadových 13,2 % na 7,5 %. Jakýkoli výsledek pod růst o 5 % by byl obrovským zklamáním, obzvláště uvědomíme-li si, že se jedná o prosinec, který je na útraty spotřebitelů vždy silným měsícem.