zpět

Tržby domácích maloobchodníků vzrostly o 5,4 %

10.5.2022

Dokud Češi budou utrácet, vše bude dobré a zdá se, že nízká nezaměstnanost, která v dubnu klesla na 3,3 % nese své ovoce. Dobrá kondice domácího trhu práce se pozitivně projevuje na útratách Čechů. Ty za březen meziročně vzrostly o 5,5 %. Meziměsíčně o 0,1 % klesly.

Za pohonné hmoty nechali Češi v kasách maloobchodníků o 18,8 % více než loni a za nepotravinářské zboží to bylo o 8,4 %. Naopak za potraviny tolik neutráceli a zdá se, že více využívali slevy. V dubnu totiž klesly tržby prodávajícím potraviny o 1,8 %.

Češi si dopřáli více sportu a kultury. Tržby obchodníků s obuví a oblečením šly nahoru tržby o robustních 211 %. V oddíle sport, kultura a rekreace tržby vzrostly o 17,8 % a u výrobků pro domácnost o 17,3 %.

Spotřebitelé dávali přednost specializovaným prodejnám s potravinami, před supermarkety. Zatímco speciálkám vzrostly tržby o 5,3 % u nespecializovaných obchodů s převahou potravin, což jsou typicky supermarkety, šly tržby dolů o 2,2 %. Navíc dál pokračuje pokles zájmu o internetový prodej a zásilkovým obchodům, kterým tržby klesly o 19 %.

V dalších měsících je naprosto stěžejní otázka, jak bude vypadat domácí inflace. Rostoucí ceny totiž představují největšího strašáka a stojí za obavami Čechů o to, zda ohroženým skupinám nevzrostou náklady na základní věci nad jejich příjmy.
Hlavním faktorem je samozřejmě válka na Ukrajině, ale nezanedbatelnou roli má i vláda. Na tu je dnes vyvíjen extrémní tlak s cílem donutit ji k jednorázovým, nesystémovým a drahým dávkám vybraným skupinám obyvatel. Zdá se, že tyto hlasy budou vyslyšeny, ale bude se jednat o Pyrrhovo vítězství, protože další zadlužení státu ponese růst úroků z dluhu a ten zaplatí úplně všichni.