zpět

Trhy se uvolnily, co dál?

10.3.2022

Rubl dnes otevírá v blízkosti hranic 119 USDRUB a 153,7 EURRUB. Ropa se mírně umoudřila a ráno se obchoduje v blízkosti 114,50 dolarů za barel. To je po několika dnech nad hladinou 133 USD/barel příjemná změna.

Drahé kovy však dál stoupají, což je neklamný signál stále přetrvávající nejistoty na trzích. Unci zlata lze pořídit za 1980 dolarů a stříbra za 25,40 dolarů. Oba kovy v posledních dnech zažívají výrazný nárůst cen. Důvodem je obava na trzích z budoucího vývoje.

„Jednání“ Putin X Zelenskyj o návrhu Ruska by mělo vyústit v nějaké rozhodnutí v následujících hodinách či dnech. Dilema, které má před sebou V. Zelenskyj je obrovské, na druhé straně je situace poměrně jasná.

Pokud dojde k jakémukoli zklidnění situace, ropa bude dál pozvolna klesat. Rubl bude korigovat ztráty, ale stále se s ním nedá obchodovat. Drahé kovy budou odevzdávat své zisky z předešlých dní a aktiva jako Bitcoin se budou mírně zotavovat.

V. Putin hraje o vše, takže v případě další eskalace je jasné, že brutalita, kterou Rusové předvádějí na Ukrajině ještě zesílí. Evropa a USA musí přestat přešlapovat a rozhodnout se, zda Ukrajinu obětují, nebo se V. Putinovi postaví.

Ceny pohonných hmot na čerpacích stanicích v ČR půjdou v případě uklidnění války pomalu dolů, ale nedá se čekat, že by v řádu dnů klesly pod 40 Kč/litr. Otazníků je ale mnohem více. Pokud dojde k nějaké dohodě mezi Ukrajinou a agresivním Ruskem, bude Rusko podmínky klidu zbraní dodržovat? Dosavadní chování jasně ukázalo, že důvěra je na bodu mrazu. A především, jak se postaví k zavedeným sankcím západ? Uvolňoval by je pozvolna? Stanovil by si jasné cíle ke splnění, nebo by dělal, že je situace v pořádku a vše by vrátil do bodu nula? 

Na tyto a další otázky nejspíš budeme znát odpověď již brzy, ale s vědomím vybombardovaných nemocnic a porodnicí, zničených měst a obrovských ztrát na životech se nedá čekat, rychlé řešení situace.