zpět

Trhy budou sledovat americké volby

9.11.2022

Dnešní kalendář přináší důležité události v regionu (zasedání polské centrální banky, maďarská inflace), ve světě pak bude pozornost směřovat ke sčítání hlasů v amerických volbách.

Koruně se v posledních dnech daří. Včera sice přišla mírná korekce, když oslabila z ranních úrovní kolem 24,25 EURCZK přibližně o 10 haléřů, odpoledne se pak ale vracela ke 24,30 EURCZK. Včerejší návrat eurodolar nad paritu pak koruně přinesl zisky i vůči dolaru, kde koruna včera zakončila na 24,13 USDCZK.

Korunu na silnějších úrovních nadále drží i ČNB. Podle včera zveřejněných statistik v září na intervencích utratila 2,6 mld. EUR, od května tak použila na intervence asi 16 % devizových rezerv.

Tématem v regionu dnes bude inflace. Maďarsko zveřejnilo výsledek inflace za říjen, která zřejmě vzrostla na 21,1 %. V Maďarské inflaci se projevuje růst dříve regulovaných cen. V Polsku pak zasedání centrální banka, která by v boji s inflací dnes mohla dále zvýšit úrokové sazby o 25 bodů na 7 %. Ale vzhledem ke guvernérově preferenci dalšího nezvyšování sazeb je dnešní zvýšení nejisté.

Ve světě zůstanou hlavním tématem americké volby a pokračující sčítání hlasů. Dolar se včera během dne držel stabilní těsně pod paritou, se začátkem amerického obchodování pak oslabil nad 1,0050 EURUSD. Uvidíme, co výsledky voleb přinesou americkému dolaru.

Více k očekávaným událostem ZDE