zpět

Trh práce začíná mít problémy

8.9.2022

Domácí nezaměstnanost se v srpnu mírně zvedla na 3,4 %. Lidí bez práce bylo téměř 252 tisíc a volných míst přes 312 tisíc. Situace se mírně zhoršuje.

Kritická je situace v rámci nezaměstnanosti žen. Zatímco nezaměstnanost mužů vzrostla jen na 2,9 %, u žen se podíl nezaměstnaných zvedl na 4 %, což je nejvyšší procento za dlouhé roky. Alarmující je zejména rozdíl mezi oběma pohlavími, který činí 1,1procentního bodu.

Snižuje se počet volných pracovních míst, což ukazuje na omezenější schopnost ekonomiky vytvářet nové pracovní příležitosti. To se pochopitelně negativně odráží na počtu lidí bez práce, kterých je mírně přes čtvrt milionu a roste. Pokud by všichni nezaměstnaní nastoupili do práce, pak by zbylo jen lehce přes 60tisíc volných míst, což je nejnižší úroveň od května loňského roku.

Pro ÚP je těžké najít pro uchazeče vhodnou práci. Efektivita ÚP prudce klesla a přes jejich pomoc našlo zaměstnání pouze 37,6 % lidí. Uchazeči se více spoléhají na vlastní schopnosti, což je dnes zcela logickým jevem.

Dnešní čísla jsou jen potvrzením zpomalování ekonomiky a do budoucna nečekáme výraznější obrat k lepšímu. Situace by se měla spíš mírně zhoršovat s tím, jak budou končit sezónní práce.