zpět

Trh práce vzdaluje dolar od parity

7.10.2022

Podle nejnovější zprávy amerického úřadu pro statistiku práce klesla nezaměstnanost v září na 3,5 % ze srpnových 3,7 %. Mimo zemědělský sektor bylo vytvořeno v září více než 263 tisíc míst, trhy očekávaly horší výsledek.

K nárůstu pracovních míst došlo v oblasti volného času, pohostinství a ve zdravotnictví, navíc nedošlo k žádné revizi srpnového výsledku a jen k mírnému zlepšení červencové statistiky. Report NFP tak opět podtrhl odolnost amerického trhu práce a snížil šance na mírnější postup ve zvyšování sazeb ze strany amerického Fedu. Představitelé americké centrální banky opakovaně naznačovali, že trend zpřísňování měnové politiky bude pokračovat, dokud se nezačne ochlazovat trh práce i za předpokladu horších výsledků hospodářského růstu. Aktuální tržní predikce se tak přiklánějí ke zvýšení sazeb o 75 bazických bodů na listopadovém zasedání.

Vedle výsledku počtu nových míst mimo zemědělský sektor dorazila i míra nezaměstnanosti za září, která klesla zpět na červencovou hodnotu 3,5 % oproti srpnovému výsledku 3,7 %, kdy trhy překvapil nárůst nezaměstnanosti tažený zvýšenou participací pracovní síly. Tento jev by teoreticky mohl převládat i do budoucna, zejména díky tomu, že peněženky amerických spotřebitelů jsou pod tlakem rostoucí inflace, a tak není divu, že více lidí bude hledat lépe placenou práci.Americký dolar dokázal v posledních týdnech výrazně těžit z rétoriky měnového výboru Fedu a napjaté situace na evropských trzích. Právě ve středu minulého týdne se na hlavním měnovém páru dolar dostal na 20 leté minimum k úrovni 0,9536 EURUSD. O nezvykle vysoké volatilitě hovoří i fakt, že o pouhých 5 obchodních dnů později se eurodolar obchodoval zpátky těsně pod psychologickou úrovní parity. Dolar po zveřejnění NFP zprávy okamžitě posiluje, nynější kotace se pohybují okolo 0,9740 EURUSD.