zpět

Trh práce v USA zůstává silný

5.10.2022

Zářijový report nově vytvořených pracovních míst v soukromém sektoru od agentury ADP ukázal na přírůstek 208 tisíc pracovníků, což mírně předčilo tržní konsenzus, který počítal s růstem pouze o 200 tisíc.

Zatímco v srpnu statistika přinesla dle prvotních dat pouze 132 tisíc nových míst, po revidovaném výsledku výsledek skončil na čísle 185 tisíc. Zářijový report nakonec ukázal na mírný růst oproti tržnímu konsenzu, v soukromém sektoru tak vzniklo nových 208 tisíc míst.

"Existují známky toho, že se lidé vracejí na trh práce. Nacházíme se v přechodném období, kdy budeme i nadále svědky stálého nárůstu pracovních míst. Poptávka zaměstnavatelů zůstává silná a nabídka pracovníků se zlepšuje - prozatím." uvedla hlavní ekonomka ADP Nela Richardson.

Údaj by do jisté míry mohl napovědět jakým směrem se bude ubírat páteční zpráva o zaměstnanosti mimo zemědělský sektor (Nonfarm Payrolls). Trh práce totiž v současnosti společně s růstem cen slouží jako jeden z hlavních ukazatelů amerického Fedu pro nastavování tempa utahování měnové politiky. Současná očekávání zvyšování sazeb se pohybují v rozmezí 50 až 75 bazických bodů, přičemž po posledním zasedání Fedu Jerome Powell zvlášť zdůraznil prioritu boje s růstem cen i přes riziko poklesu americké ekonomiky. Je tedy jen otázkou, kdy se začnou plně projevovat vyšší výpůjční náklady i do kondice pracovního trhu, jelikož dlouhodobější stav vyššího růstu cen a silného pracovního trhu by mohl implikovat riziko mzdové spirály i v období mírné recese. Americký dolar se po zveřejnění zprávy žádného výrazného pohybu nedočkal, kurz osciluje okolo hodnoty 0,9910 EURUSD.