zpět

Texas dominuje těžbě Bitcoinů

29.9.2023

Stát Texas se stal hlavním centrem těžby Bitcoinů v USA. Stát osamělé hvězdy dominuje s téměř 30 % podílem na celostátním miningu. Proč se Texas stal atraktivní destinací pro těžaře kryptoměn, jaký dopad má omezování dodávek elektřiny a jak příznivé podmínky v tomto státě podporují jeho vzestup na trhu s kryptoměnami.

Když se řekne Texas, vybaví se vám kovbojové a ropné vrty. Věděli jste ale, že v Texasu se také těží téměř 30 % všech Bitcoinů ve Spojených státech? Stát osamělé hvězdy se prosazuje ve světě kryptoměn.

Mapa hashrate: Texas drží prvenství

Podle nejnovější mapy Hashrate Map od společnosti Foundry USA se Texas podílí ohromujícími 28,5 % na veškeré hash rate Bitcoinu v zemi. Pro ty, kteří tento termín neznají, hashrate představuje rychlost, s jakou těžební stroje pracují na výpočtu platných blokových hashů.

Texas si však tento titul neudržel vždy. Ve skutečnosti ještě před rokem tento stát ovládal pouhých 8,43 % hashrate, přičemž v čele byl stát Georgia s 34,17 %. Od července 2023 se však k revoluci v těžbě bitcoinů přidávají další americké státy.

Omezení výkonu a flexibilita
V průběhu července 2023 došlo v Texasu k omezení dodávky elektřiny, což ovlivnilo sběr dat pro mapu hashrate. Vykazovaná míra hashování může být kvůli těmto okolnostem vyšší, než jaká je uvedena. K omezení napájení dochází, když těžaři Bitcoinů sníží svou produkci, aby vyrovnali nabídku a poptávku po energii v síti. To pomáhá zajistit vyrovnanou spotřebu energie v době energetické špičky.

V rámci programu v Texasu jsou velcí spotřebitelé energie, jako jsou těžaři Bitcoinů, motivováni k tomu, aby byli flexibilní při spotřebě energie. Společnost Riot Platforms, jeden z účastníků, vytěžila v srpnu méně Bitcoinů než v červenci, ale získala od státu kredity za energii ve výši více než 31 milionů dolarů.

Ráj pro těžbu kryptoměn: Proč právě Texas?

Texas se stal rájem pro těžbu kryptoměn díky svým příznivým podmínkám. Stát nabízí levnější ceny energie ve srovnání s celostátním průměrem. V lednu 2023 činil průměrný tarif elektřiny pro domácnosti v Texasu 0,14 dolaru za kilowatthodinu (kWh), což představuje 8.3 % méně v porovnaní s celostátním průměrem 0,15 dolaru za kWh. To je pro velké odběratele energie, jako jsou těžaři kryptoměn, ještě lukrativnější.

Texas navíc přijal kryptoměny tím, že poskytl vstřícný regulační rámec. V kombinaci s bohatými energetickými zdroji tyto faktory přilákaly těžaře z celého světa, zejména po zásahu Číny proti těžbě kryptoměn v roce 2021.
Budoucnost těžby Bitcoinů v Texasu

Díky své dominanci v těžbě bitcoinů je Texas připraven stát se významným hráčem na globálním trhu s kryptoměnami. S rostoucím počtem hashů roste i vliv státu na utváření budoucnosti digitálních měn.

V dalším vývoji bude zajímavé sledovat, jak se tomuto rostoucímu trendu přizpůsobí další státy a zda si Texas dokáže udržet pozici hlavního města těžby Bitcoinů ve Spojených státech. Jedno je jisté – v Texasu je skutečně všechno větší, včetně jeho přítomnosti ve světě kryptoměn.
Klučove fakty
Dominance Texasu v těžbě Bitcoinů: Texas se stal centrem těžby Bitcoinů v USA díky svým obrovským energetickým zdrojům a příznivému podnikatelskému prostředí. Tuto dominanci potvrzuje mapa hashrate, která ukazuje, že množství výpočetního výkonu v síti Bitcoin pochází právě z Texasu.
Globální vliv Texasu: Díky své dominanci v těžbě Bitcoinů má Texas větší vliv na globální trh s kryptoměnami. Jakékoliv změny v regulacích nebo politických rozhodnutích týkajících se kryptoměn v Texasu mohou mít důsledky na celém trhu.
Konkurence od ostatních států: S růstem popularity těžby Bitcoinů mohou i další státy v USA a po celém světě začít soutěžit o kus z kryptoměnového „koláče“.