zpět

Teplota jde nahoru, očekávání podnikatelů dolů

28.3.2022

Podnikatelská nálada v Německu ochladila. Zvyšování sazeb versus ekonomický růst. Válkou tlačená inflace.

Optimismus spojený s příchodem jara a rozvolňováním covidových opatření vystřídalo kruté vystřízlivění v podobě válečného konfliktu na Ukrajině. Zatímco jsme se během covidu potýkali s narušenými dodavatelskými řetězci, hlavní otázkou dnes zůstává, zda tyto budou mít vůbec co dodávat. Navzdory ujišťování některých politiků je Evropa stále silně závislá na mnoha strategických surovinách a v nejbližších 5 letech většinu z nich nemá jak nahradit. To vyvolává velkou míru nejistoty jak mezi výrobci, tak mezi spotřebiteli. Navíc jsou všichni válcováni vysokou všudypřítomnou inflací. V pátek byl zveřejněn IFO Index podnikatelské nálady v Německu, který za poslední měsíc zaznamenal výrazný propad z 98,9 na 90,8 bodu a optimistické vyhlídky německých podnikatelů poslal k šípku. Poslední naměřené hodnoty zaznamenaly ještě výraznější propad než při vypuknutí pandemie v březnu 2020. Očekávání podnikatelů se nyní propadlo o 13,3 bodu na 85,1 bodu. Nutno podotknout, že německá ekonomika je čtvrtou největší ekonomikou na světě a nezpochybnitelným lídrem Evropy. Když němečtí podnikatelé počítají se špatnými časy, musí s nimi počítat i zbytek Evropy.

O víkendu v Lánech zasedl k jednání expertní poradní tým prezidenta Miloše Zemana ve snaze přispět k řešení vysoké inflace. Byly vyslechnuty příspěvky guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka a prezidenta Hospodářské komory ČR Vladimíra Dlouhého. Rusnok se obává, že se vysoká inflace projeví dramatickým poklesem hospodářského růstu. Růst HDP může podle něj koncem roku klesnout až k nule. Během února inflace zrychlila na 11,1 %, to je nejvyšší hodnota od června 1998. Únorová naměřená inflace byla o 1,4 % vyšší, než původní prognóza ze strany ČNB. Údaj ještě nezahrnoval dopad války na Ukrajině. V tomto týdnu nás čeká zasedání bankovní rady ČNB, kde se můžeme dočkat dalšího zvýšení úrokových sazeb. Díky novým inflačním tlakům se tak hlavní sazba ČNB letos podívá nad 5 %. ČNB ve svém počínání není jediná, polská centrální banka směřuje se sazbami k 6 %, maďarská počítá s růstem až k 8 %.

Žádných velkých dramat jsme se v pátek na kurzech nedočkali. Koruna se proti euru obchodovala za 24,70 až 24,60 proti americkému dolaru se pak držela mezi 22,45 až 22,32. Pár eurodolar ráno jako slunce „vystoupal“ až na hranici 1,1037, aby večer „zapadnul“ na kurzu 1,0984.

Očekávané události

Z domova nás dnes nic zásadního nečeká. Hlavní událostí tohoto týdne zůstává čtvrteční zasedání ČNB.

Pro dnešní den zůstává makrokalendář v eurozóně prázdný.

Z druhé strany Atlantiku dnes bude zveřejněna bilance zahraničního obchodu za únor.