zpět

Tento rok trhají rekordy nejen technologické giganty

7.7.2023

Letos to nejsou jen technologické megakoncerny, které táhnou trhy vzhůru. Když se podíváme kolem sebe na aktuální finanční trh, zjistíme, že do klubu 52-týdenních maxim začíná vstupovat řada známých akcií. U určitých akcií můžeme hovořit až o nových rekordech.

Americká společnost obchodních řetězců Walmart v pondělí uzavřela na historickém maximu 158,20 USD za akci. Stejně tak společnost Chipotle Mexican Grill dosáhla rekordu, který následoval po rekordní uzavírací hodnotě 2 139 USD za akcii z minulého pátku. Řetězec rychlého občerstvení McDonald's rovněž zaznamenal minulý týden svou nejlepší uzavírací cenu v historii na úrovni 298,41 USD.

Doposud si analytici všímali, že letošní obrovský růst trhu způsobila hrstka technologických akcií. Společnost Apple se nedávno stala první veřejně obchodovanou firmou ve Spojených státech, jejíž hodnota dosáhla 3 bilionů dolarů.

General Electric je další významná společnost, která právě dosáhla 52-týdenní maximum.

Celkově lze evidovat nárůst indexu Nasdaq, který v první polovině roku vzrostl o 30 %, což je jeho nejsilnější první pololetí v historii. Index S&P 500 zaznamenal nejsilnější první pololetí od roku 2019, když vzrostl o 16 %.

V letošním roce se investoři zaměřili na sektory informačních technologií, komunikačních služeb a spotřebního zboží a to na pozadí šílenství kolem umělé inteligence a odklonu od energetických a finančních podniků.
Nicméně banka JPMorgan, která na začátku roku koupila First Republic Bank ve snaze odvrátit regionální bankovní katastrofu, v pondělí stanovila 52-týdenní maximum. Firmy Mastercard a Visa právě dosáhly srovnatelných hodnot.

Zatímco se hovořilo o bankovní krizi nebo recesi, která byla mnohokrát skloňována, finanční trhy se chovají naopak. Byla zaznamenána nejnovější 52-týdenní maxima za poslední roky.

Dobře si vedly také akcie cestovního ruchu. Nedávno dosáhly 52-týdenních maxim společnosti Marriott International, Delta, Carnival a Norwegian Cruise Line.

Navzdory přísné měnové politice Fedu je cestovní ruch a volný čas jedním z nejsilnějších sektorů ekonomiky.

V pondělí dosáhly akcie společnosti Carnival 52-týdenního maxima ve výši 19,19 USD. Tato společnost zaměřená na výletní plavby nedávno oznámila rekordní čtvrtletní počet rezervaci lístku.

Informační technologie a komunikační služby mohou nadále růst, jak digitalizace a pokrok v oblasti umělé inteligence ovlivňují ekonomiku a společnost jako celek. Předpokládá se úspěch technologických firem a trend růstu bude pokračovat. Technologičtí giganti, jako je Apple, mají v tomto odvětví potenciál další expanze.

V roce 2023 se očekávají další výkyvy na akciových trzích s možností volatility a oslabení. Skryté makroekonomické nejistoty, včetně slabých předstihových ukazatelů, nižší inflace a známky slabosti na trhu práce. Riziko úvěrové krize je také přítomno a je potřeba, aby se růst na akciovém trhu rozšířil do více sektorů. Na trhu s dluhopisy se očekává relativní stabilita výnosů s možným poklesem dlouhodobých amerických státních dluhopisů. Celkově lze říci, že druhá polovina roku bude pravděpodobně slabší než první polovina a výkonnost trhu bude záviset na makroekonomických faktorech, zejména na politice Fedu a dalším vývoji.