zpět

Sympozium v Jackon Hole díl do skládačky nepřidalo

28.8.2023

Zdánlivě jestřábí Powell a obavy o globální ekonomické vyhlídky. Co vše přineslo každoročně očekávané setkání na sympoziu v americkém Jackson Hole?

Během třídenního sympozia americké centrální banky vystoupili se svými projevy současní i bývalí bankéři centrálních bank z celého světa. Nejčastěji byly ke slyšení obavy, že dobře zavedené ekonomické vztahy, které byly základem politických rozhodnutí vládních orgánů v posledních letech, jsou nyní z mnoha důvodů ohroženy, což by mělo podpořit snahu zajistit lepší schopnost reagovat na rychle se měnící prostředí, jenž může být v budoucnu ovlivňováno častějšími nabídkovými šoky, vyššími cenami a zvýšenou volatilitou na finančních trzích.

Nejpříměji vyjádřila tento bod Christine Lagarde, prezidentka Evropské centrální banky, která hovořila o důsledcích napjatějších trhů práce, geopolitických rizik nebo přechodu k zelenější ekonomice v Evropě. „Neexistuje žádná předem existující příručka pro situaci, které dnes čelíme – a naším úkolem je tedy vypracovat novou,“ uvedla. K tomu, jak bude ECB postupovat na záříjovém měnověpolitickém zasedání však příliš vodítek neposkytla.

Stejně tak tomu bylo i u vystoupení šéfa Fedu Jerome Powella. Zatímco cenový růst v USA zpomaluje a politici se z velké části shodují na tom, že se blíží konec zvyšování sazeb, hospodářský růst a tamní trh práce zůstává nečekaně silný. Tyto faktory by dříve nebo později mohly přispět k reakci centrální banky ve snaze dostát svým závazkům, což komentoval právě i předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell, který během svého projevu neřekl nic nového. V zásadě jen zopakoval již všem známou frázi o tom, že nadcházející kroky v rámci měnové politiky budou záviset na příchozích makrodatech, zároveň je ale americký Fed připraven v souvislosti s návratem inflace k 2% cíli nadále zvýšit úrokové sazby, pokud to bude potřeba. Po projevu se sázky na listopadové zvýšení sazeb o 25 bazických bodů mírně zvýšily, lze tak Powellovo vystoupení vnímat jako snahu o udržení jestřábího nastavení centrální banky.

V souhrnu tak lze říci, že jsme se z očekávané události žádné klíčové informace nedozvěděli, ačkoliv představitelé monetárních politik signalizují určitý pokrok v boji s inflací, zároveň se však snaží tlumit předčasný optimismus, jenž by finanční trhy mohly v naději na brzké snižování sazeb zaujmout. Americký dolar v závěru páteční seance posílil, nynější kotace se ale nacházejí zpět okolo čtvrtečních hodnot nad 1,0810 EURUSD.