zpět

Švýcarští zastánci Bitcoinu hledají podporu Národní banky prostřednictvím referenda

22.4.2024

Nadšenci Bitcoinu ve Švýcarsku usilují o začlenění kryptoměny do rezerv švýcarské centrální banky, s cílem chránit národní suverenitu a neutralitu. Avšak k dosažení tohoto cíle je zapotřebí získat více než 100 000 podpisů od švýcarských občanů během 18 měsíců, což představuje výzvu, které čelily předchozí pokusy.

Několik švýcarských bitcoinových nadšenců znovu podniká pokusy přimět Švýcarskou národní banku, aby držela Bitcoin (BTC) v jejích rezervách prostřednictvím referenda na změnu ústavy země – ale nejprve budou muset přesvědčit více než 100 000 místních obyvatel, aby podepsali petici. Přidání Bitcoinu do rezerv centrální banky by pomohlo chránit "suverenitu a neutralitu" země v čím dál nejistějším světě, uvedl Yves Bennaïm, zakladatel a předseda myšlenkového centra 2B4CH, které vede tuto snahu. "Právě dokončujeme organizační přípravy pro výbor a připravujeme dokumenty, které musí být předloženy Státní kanceláři, abychom mohli zahájit proces,"
Avšak 100 000 podpisů švýcarských občanů je potřeba do 18 měsíců pro uspořádání referenda o záležitostech přinášených švýcarskými občany nebo skupinam.2B4CH poprvé spustilo "Bitcoinovou iniciativu" kolem té doby s tím, že jejím cílem je přidat Bitcoin jako rezervní měnu do článku 99-3 švýcarské federální ústavy. Švýcarsko se chlubí populací 8,77 milionu, což znamená, že asi 1,15 % místních obyvatel bude muset podepsat petici. "Zahrnutím Bitcoinu do svých rezerv by Švýcarsko označilo svou nezávislost na Evropské centrální bance. Takový krok by posílil naši neutralitu," řekl Luzius Meisser, prezident obchodní platformy Bitcoin Suisse, který pomáhá Bennaïmovi s iniciativou.
Meisser se pokusí přesvědčit Švýcarskou národní banku o výhodách přidání Bitcoinu do jejího rozvahového listu na schůzce 26. dubna. Výkonný pracovník se již dříve pokusil přesvědčit centrální banku, aby v březnu 2022 místo německých vládních dluhopisů každý měsíc nakupovala 1,1 miliardy dolarů (1 miliardu švýcarských franků) Bitcoinů/ Švýcarský národní bankovní předseda Thomas Jordan však údajně řekl, že Bitcoin nesplňuje požadavky pro to, aby SNB mohla přidat Bitcoin jako rezervní měnu v dubnu 2022. Meisser nyní tvrdí, že by Švýcarsko bylo o 32,9 miliardy dolarů (30 miliard švýcarských franků) bohatší, kdyby centrální banka následovala jeho návrh v roce 2022, a že pozdější opuštění tohoto návrhu ohrožuje šance, že na Bitcoin skočí jiné centrální banky, což by Švýcarsko přinutilo nakupovat za "výrazně vyšší ceny než ostatní", řekl. Leon Curti, vedoucí výzkumu v asset managementu Digital Asset Solutions, však doufá, že nedávná schválení spotových Bitcoinových burzovních fondů ve Spojených státech a Hongkongu ovlivní Švýcarskou národní banku k investování do Bitcoinu.

Samotná iniciativa, nazvaná "Bitcoinová iniciativa", byla poprvé spuštěna v říjnu 2021 organizací 2B4CH s cílem začlenit Bitcoin jako rezervní měnu do článku 99-3 švýcarské federální ústavy. S ohledem na populaci Švýcarska, která čítá 8,77 milionu obyvatel, je nezbytné získat podporu zhruba 1,15 % místních obyvatel, kteří musí petici podepsat.
Navíc výkonný pracovník Luzius Meisser věří, že přidání Bitcoinu do rezervního fondu centrální banky by mohlo mít dlouhodobé pozitivní dopady na ekonomiku země a zvýšit její konkurenceschopnost v globálním kontextu. Tato diskuse o přidání Bitcoinu do rezervních fondů centrální banky by mohla otevřít dveře pro další inovace a investiční příležitosti, které by mohly přinést další prospěch Švýcarsku.