zpět

Svěží vítr pro ČNB?

9.5.2022

Aleš Michl novým guvernérem? Změna politiky ČNB? Koruna pod příslibem změny začala okamžitě ztrácet. Euro zase přes 25.

Páteční makroekonomický kalendář nám toho příliš nenabídl, o to větších překvapení jsme koncem týdne dočkali. Z geopolitiky stojí za zmínku výjimka pro Česko, Slovensko a Maďarsko na prodloužení lhůty pro odstřižení od ruského plynu. Evropská komise navrhla pro Českou republiku výjimku z embarga do poloviny roku 2024. Slovensko a Maďarsko mají lhůtu o šest měsíců delší. Součástí plánu Evropské unie na odpojení od ruské ropy je i budování potřebné ropné infrastruktury. Pokud se zvládne navýšit kapacita ropovodů dříve, má začít platit pro Česko omezení ještě před uvedeným datem.

Silná data z trhu práce ukázala na sílu americké ekonomiky a podpořila protiinflační počínání Fedu. Během měsíce dubna bylo vytvořeno 428 tisíc nových pracovních míst mimo zemědělství a míra nezaměstnanosti zůstala na stejné úrovni jako v březnu 3,6 procenta. Ekonomika se blíží plné zaměstnanosti a to by snad mohlo přinést jistou úlevu zaměstnavatelům v oblasti neustálého růstu mezd přiživovaných vysokou inflaci.

V pátek byla data z amerického trhu práce zastíněna odpolední šeptandou, že novým guvernérem České národní banky má být jmenován její stávající člen Aleš Michl. Ten dříve působil jako ekonom u Raiffeisenbank a byl externím poradcem bývalého premiéra Andreje Babiše. Podstatné je, že Aleš Michl je výraznou opoziční silou a doposud tradičně hlasoval společně s dalším členem bankovní rady Oldřichem Dědkem proti zvyšování úrokových sazeb. Pokud se tato informace potvrdí, dá se očekávat, že prezident Miloš Zeman provede další rozsáhlejší sérii rošád v bankovní radě. Jen tak by jmenování Aleše Michla dávalo smysl. Guvernér, který je v menšině, jen těžko může svou vizi prosazovat.

Po zveřejnění údajné změny ve vedení ČNB začala koruna radikálně ztrácet. Proti euru propadla až na 25,06, proti americkému dolaru na 23,75.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Makroekonomický kalendář z domova dnes bude plný důležitých údajů – míra nezaměstnanosti za duben, obchodní bilance a průmyslová výroba za březen.

Očekávané finanční události v Evropě

Z eurozóny nás dnes nic důležitého nečeká.

Očekávané finanční události ve světě

Z druhé strany Atlantiku stojí za zmínku pouze údaje o stavu maloobchodních zásob za březen.