zpět

Švédská centrální banka zvyšuje sazby

29.6.2023

Švédská centrální banka na svém dnešním zasedání zvýšila základní úrokovou sazbu o 25 bodů, na aktuálních 3,75 %. Jedná se o sedmé zvýšení v řadě a sazby se tak za přibližně rok dostaly z původní nuly až na současnou úroveň. Jsou tak nejvýše od roku 2008.

Podle centrálních bankéřů sice inflace klesá, ale je stále příliš vysoká, takže letos přijde zřejmě ještě minimálně jedno zvýšení sazeb. Trhy nyní zaceňují zvýšení sazeb na 4 % na konci roku.

Podobně tedy jako u velkých centrálních bank (Fed, ECB) se již sazby blíží svému vrcholu. Ve středoevropském regionu již sazby svého vrcholu dosáhly: Maďarsko již snížilo jednodenní depozitní sazbu a v případě Polska nebo ČR další pohyb sazeb již bude také směrem dolů.

Inflace ve Švédsku kulminovala na konci loňského roku nad 12 %, poslední čísla ukázala na pokles na 9,7 %. V rámci Evropy je Švédsko, co se inflace týče, někde uprostřed žebříčku zemí – v Turecku dosahuje téměř 40 %, v Maďarsku 21,5 %, naopak na druhé straně inflace ve Švýcarsku nebo Španělsku se pohybuje kolem 2 %.

Švédská koruna se po rozhodnutí drží s minimální změnou kolem 11,80 EURSEK. Za poslední rok švédská měna vůči euru ztratila téměř 10 %.