zpět

Středoevropské měny ztratily

7.4.2022

Středoevropské měny oslabily. Zlotému nepomohlo zvýšení sazeb. Fed je připraven k výraznějšímu utahování měnové politiky. Dnes dorazí maloobchodní tržby z eurozóny a data z amerického trhu práce.

Středeční obchodování tentokrát koruně rozšíření zisků nepřineslo, již během dopoledne ztrácela a dosažením hranice 24,45 EURCZK byla proti euru nejslabší za poslední týden. Polskému zlotému odpoledne krátkodobě pomohla tamní centrální banka NBP. Od jejího zasedání se očekávalo zvýšení základní úrokové sazby o 50 bb. na 4,0 %, ale nakonec se NBP odhodlala sazby zvýšit rovnou o 100 bb. Důvodem výraznějšího utažení měnové politiky je akcelerující polská inflace, která v březnu vystoupala na 10,9 % meziročního růstu. Zlotý ale zisky udržel sotva hodinu a včerejší celková negativní nálada tak na trzích rychle přebila dopad zvýšení sazeb. Vzrůstající riziková averze včera důležitým akciovým burzám na obou stranách Atlantiku ubrala okolo 2 %. Od koruny dnes očekáváme setrvání v pásmu 24,40 – 24,50 EURCZK.

Obchodování s americkým dolarem včera patřilo k těm klidnějším, když se koruna udržela v mantinelech 22,35 – 22,45 USDCZK. Během dopoledne dolar proti euru zhruba půl centu ztratil, aby ale odpoledne v podstatě zpevnil zpět na svou ranní hodnotu 1,0880 EURUSD. Z večer zveřejněného zápisu z posledního jednání Fedu vyplývá odhodlání členů měnového výboru zvyšovat sazby rychleji, pokud přetrvají inflační tlaky. Svou bilanční sumu Fed aktuálně plánuje „vyfukovat“ tempem 95 mld. USD za měsíc, což je téměř dvojnásobné tempo oproti konci uplynulé desetiletky. Dnes očekáváme obchodování dolaru v pásmu 22,30 – 22,50 USDCZK.

Očekávané události

Ze střední Evropy dnes stojí za zmínku pouze, shodně hodinu před polednem, zveřejněné výsledky polských a maďarských únorových maloobchodních tržeb.

Ráno dorazil únorový výsledek německé průmyslové produkce a za stejný měsíc se pak před polednem dočkáme maloobchodních tržeb za celou eurozónu.

Makroekonomický kalendář „za velkou louží“ dnes obsahuje pouze obvyklá týdenní data z amerického trhu práce. Pohyb dolaru ještě mohou způsobit večerní vystoupení hned několika členů měnového výboru Fedu.