zpět

Středoevropské měny posilují

1.9.2022

Polská inflace na novém maximu. Růst cen zrychlil i v eurozóně. Americký dolar včera odpoledne odevzdal část zisků. Dnes budou zveřejněny výsledky PMI ve výrobě.

Obchodování s korunou se poslední srpnový den neslo v poklidnějším duchu, když se domácí měna nevymanila z pásma 24,51 – 24,57 EURCZK a během dne mírně posilovala. Z Polska dorazily výsledky HDP a inflace (CPI). Pozitivním meziročním výsledkem se v 2Q 2022 prezentovala polská ekonomika, když oproti očekávání +5,3 % nakonec vzrostla o 5,5 %. U předběžného srpnového výsledku spotřebitelské inflace se počítalo s mírným poklesem meziročního růstu na 15,6 %. Výsledek 16,1 % ale znamená dosažení nového vrcholu a zároveň nejvyšší meziroční růst cen u našich severních sousedů od roku 1998. V Maďarsku byla včera zveřejněna výrobní inflace (PPI) za červenec. Hodnota 37,9 % znamená dosažení nového maxima a zároveň nejvyšší aktuální hodnotu zemí Višegrádské skupiny. Forint včera ještě rozšířil zisky, které mu přineslo úterní zvýšení sazeb tamní centrální bankou MNB.

Inflace (CPI) v eurozóně dosáhla nového vrcholu, když dle předběžného výsledku spotřebitelské ceny v srpnu vzrostly o 9,1 %, počítalo se růstem o „pouhých“ 9,0 %. Pravděpodobně ještě nejde o vrchol, s ním se počítá až za 1-2 měsíce. Německá míra nezaměstnanosti za srpen byla dle očekávání zveřejněna s výsledkem 5,5 %.

Americký dolar včera dopoledne zpevňoval a proti euru se obchodoval pod úrovní parity. Odpolední seance mu ale nepřála, když oslabil na 1,0050 EURUSD. Pro korunu to znamenalo posílení z 24,62 USDCZK na 24,35 USDCZK. Důvodem ztrát dolaru je vyšší výsledek inflace v eurozóně, která ještě zvyšuje pravděpodobnost výraznějšího zvýšení sazeb na na euru. Nejbližší zasedání ECB se koná příští týden ve čtvrtek.

Více k očekávaným událostem ZDE