zpět

Středoevropské měny mají pré

18.4.2023

Česká koruna oslabila, ale prostor pro další zisky není uzavřený. Forint a zlotý se už týden předhání ve větší dynamice zisků. Britská libra se jeví jako nečekaný investorský přístav. Eurodolar se po úderu zpráv z USA stabilizoval.

Česká koruna včera oslabila z ranních 23,30 EURCZK až na 23,40 EURCZK, přesto je nadále globálně relativně bezpečnou měnou pro uložení volných financí. Růst sazeb na americkém dolaru a na euru, jak byl očekávaný před bankovní krizí, už není tak moc pravděpodobný, protože by v USA snížil ještě více ceny státních dluhopisů a v unii by zase ještě více zdražil státní dluhy členských zemí. Nečekaný vývoj situace plus odeznívání bankovního otřesu, konverze eurových úvěrů do koruny a spekulace po jestřábích komentářích členů ČNB tak korunu nejen „vystřelily“ k novým rekordům, ale dávají jí i potenciál po udržení nebo prohloubení těchto zisků během dalších týdnů. Experti nicméně vidí korunu na konci roku mnohem slabší – někde kolem 23,80 EURCZK. Markantní oslabení by mělo přinést zejména snížení úrokových sazeb ze strany ČNB, což by mělo nastat snad na přelomu léta a podzimu 2023. Pro dnešek očekáváme pohyb koruny v pásmu 23,38 – 23,45 EURCZK. V rámci střední Evropy stojí za povšimnutí pokračující spanilá jízda maďarského forintu, který už měsíc posiluje a včera zakončoval seanci na 372 EURHUF. V růstu mu rozhodně pomáhá globálně silné euro, které stejně tak katapultovalo před týdnem k výrazným ziskům i polský zlotý. Ten se během týdne dostal ze 4,68 EURPLN na dnešních 4,63 EURPLN a co do výkonnosti v minulém týdnu převálcoval jak korunu, tak forint.

Eurodolar po relativně jestřábích komentářích z Fedu a lepších zprávách z amerického bankovního sektoru spadl pod 1,1000 EURUSD, včera ale po projevu prezidentky ECB Lagardeové došlo na opětovné mírné posílení eura. V podobný čas se včera zastavil růst dolaru i na měnovém páru s českou korunou, která se od té chvíle do dnešního rána držela v pásmu 21,39 – 21,45 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE