zpět

Středoevropské měny krvácí

15.3.2023

Domácí výrobní ceny v únoru dosáhly růstu 16 % v meziročním vyjádření. Americká spotřebitelská inflace v souladu s očekáváním. Nálada na akciových trzích se mírně zlepšuje.

Nervozita na trzích související s krachem několika amerických bank značně ovlivňuje i vývoj středoevropských měn. Česká koruna od začátku týdne odepsala již téměř 20 haléřů, aktuální kurz se nachází v blízkosti úrovně 23,80 EURCZK. Podobně na tom jsou i ostatní měny středoevropského regionu. V rámci makrodat dnes dorazí od našich polských sousedů únorová statistika indexu spotřebitelských cen, přičemž analytici očekávají, že růst spotřebitelské inflace dosáhne nového vrcholu nad 18% hranicí. Zlotý stejně jako všechny ostatní měny středoevropského regionu od začátku tohoto týdne ztrácí, aktuální kotace vůči euru se pohybuje nad 4,700 EURPLN, na páru s korunou pak v okolí 5,06 PLNCZK. Maďarský forint také tento týden rozšířil ztráty, kurz maďarské měny vůči euru se nyní drží těsně pod úrovní 390 EURHUF.

Situace na globálních trzích zůstává i nadále značně ovlivněna problémy v americkém bankovním sektoru, včerejší obchodování však vykazovalo známky mírného zlepšení nálady investorů. Alespoň co se týče vývoje na akciových trzích, které včerejší obchodování uzavřely značně optimisticky. Pozornost si během včerejší obchodní seance získala i zpráva o indexu amerických spotřebitelských cen, která ukázala, že růst cen v únoru zpomalil na 6% úroveň. Meziměsíčně inflace vzrostla o 0,4 %, v souhrnu však zdražování již osmým měsícem zpomaluje. Dnes z USA dorazí statistika výrobních cen a maloobchodních tržeb za uplynulý měsíc. Dolar tak zatím brání ztrátám kvůli obavám z možného obratu měnové politiky, kurz eurodolaru osciluje pod 1,0750 EURUSD, vůči koruně se pak americká měna obchoduje pod 22,20 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE