zpět

Středoevropské měny i euro jsou na koni, dolaru se nedaří

4.4.2023

Snížení produkce ropy kartelem OPEC podkopává nohy americkému dolaru. Středoveropským měnám se včera dařilo, vezou se na pozitivním ekonomickém sentimentu v eurozóně. Dnes neočekáváme žádné impulzy pro silný dolar.

Česká koruna si včera sáhla na nový rekord a koncem dne oscilovala kolem 23,43 EURCZK. Kromě atraktivního úroku a aktuálně větší averze k riziku na trzích je velkým důvodem i fakt, že až 70 procent firem v ČR využívá eurové úvěry, které konverzemi do české koruny rovněž zvyšují poptávku po naší domácí měně. Polský zlotý včera posílil na 4,67 EURPLN, dlouhodobě vůči jednotné evropské měně ale stále více ztrácí a čelí nyní očekávání, že by letos tento trend měl zlomit. I maďarský forint včera přes dlouhodobý pád posílil vůči euru a dostal se koncem pondělní seance na 377 EURHUF. Maďarsko očekává další snížení inflace a postupné rušení cenových stropů. Uvidí se, jak rychle mu to oproti plánům půjde. Ostatně i Polsko aktuálně překvapil pomalejší růst inflace, než jaký odborníci očekávali. Pro dnešek vidíme pohyb české koruny v pásmu 23,40 – 23,44 EURCZK.

Na hlavním měnovém páru včera euro natolik posílilo, že strávilo většinu dne na hranici 1,08 EURUSD, v noci pak dokonce prolomilo hranici 1,09 EURUSD. Jde o důsledek zvýšené averze k riziku po překvapivém snížení produkce ropy kartelem OPEC. Tento krok ještě více zkomplikuje těžké vztahy USA a Saúdské Arábie (Spojené státy chtěly naopak, aby skupina OPEC+ těžbu zvýšila a snížila tak cenu pohonných hmot k podpoření globální ekonomiky).

Více k očekávaným událostem ZDE