zpět

Středa ve znamení PMI

23.8.2023

Dnešní makroekonomický kalendář nabídne data indexu nákupních manažerů (PMI) z Evropy i Spojených států. Česká koruna v průběhu včerejšího obchodování ztrácela.

Včerejšek se nesl ve znamení poloprázdného makroekonomického kalendáře a pokračujícího režimu letního obchodování. Česká měna se držela stejně jako předchozí den v blízkosti úrovně 24,00 EURCZK, v průběhu odpoledních hodin však několik haléřů ztratila a aktuální kotace se pohybují pod 24,10 EURCZK. Z příchozích dat stojí za zmínku pouze včerejší zveřejnění maloobchodních tržeb v Polsku, které v uplynulém měsíci meziročně klesly o 4 %, což je více než tržní prognózy ve výši -3,3 %, zároveň se jedná o šestý měsíc za sebou pokračujícího poklesu polské maloobchodní aktivity.

Na hlavním měnovém páru se včera dařilo americkému dolaru, který dokázal vůči euru posílit pod 1,0850 EURUSD, koruna tak vůči americké měně ztratila dalších 10 haléřů, aktuální kurz se nachází těsně pod 22,20 USDCZK. Pozornost trhů tak bude pravděpodobně směřovat k závěru týdne, kdy trhy obohatí komentáře některých centrálních bankéřů na výročním sympoziu v Jackson Hole, zejména pak šéfa Fedu Jerome Powella.

Více k očekávaným událostem ZDE