zpět

Steve Wozniak vs. YouTube: Právní vítězství a důsledky pro online odpovědnost

22.3.2024

Spoluzakladatel Apple Steve Wozniak vyhrál nejnovější kolo soudní bitvy proti YouTube kvůli použití upravených videí zobrazujících jeho podobu v podvodu s Bitcoinem v roce 2020. Nejnovější rozhodnutí odvolacího soudu přehlasovalo rozhodnutí nižšího soudu, které zbavilo YouTube jakékoli odpovědnosti.

Soud v San Jose rozhodl, že YouTube nemůže spoléhat na kontroverzní komunikační zákon, aby se zbavil odpovědnosti za podvod, který zneužil popularitu spoluzakladatele Applu pomocí upraveného videa k podvádění lidí, informovala agentura Bloomberg.

Nejnovější rozsudek umožňuje Wozniakovi pokračovat ve sporu proti platformě pro streamování videa a potenciálně otevírá cestu ke změně federálního zákona chránícího platformy pro streamování videa, jako je YouTube, od jakékoli odpovědnosti, která s sebou nese videa zveřejněná na platformě.

Spoluzakladatel Applu a 17 dalších osob, včetně Billa Gatese, Elona Muska a Michaela Della, podali v roce 2020 žalobu proti YouTube a jeho mateřské společnosti Google poté, co upravená videa propagující falešný podvod získala na YouTube obrovskou popularitu.

Upravené video přidalo další text a obrázky slibující zdarma Bitcoin (BTC), a diváci byli požádáni, aby poslali Bitcoin na určitou adresu, aby získali dvojnásobek peněz.

Nejnovější rozhodnutí odvolacího soudu je považováno za významné vítězství pro Wozniaka a další, protože soudce okresního soudu v Santa Claře rozhodl v roce 2022, že společnosti jsou chráněny před odpovědností podle oddílu 230 zákona o počítačové službě.

Soudci odvolacího soudu pozorovali, že populární kanály na YouTube jsou často hackovány k propagaci podvodů. Google a YouTube jsou odpovědné za "materiální přispívání" k podvodu tím, že "poskytují ověřovací odznaky k únosům kanálů na YouTube".

Platforma také selhala při odstraňování těchto ověřovacích odznaků, když kanály začaly zveřejňovat podvodná videa, zatímco jeden z nich obdržel ověřovací odznak během procesu podvodu.

Takže odvolací soud pozoroval, že společnosti nemusí být chráněny imunitou podle oddílu 230, protože přispěly k podvodu ověřováním.

Právník Wozniaka Joe Cotchett uvedl, že rozsudek zdůrazňuje, jak sociální média jako "Google a YouTube nesou odpovědnost za své jednání a nemohou použít oddíl 230 jako úplný štít pro své chování."

Ve světle tohoto rozhodnutí se také objevuje širší diskuse o odpovědnosti sociálních médií a digitálních platforem za obsah publikovaný jejich uživateli. Zatímco někteří argumentují, že platformy by měly nést větší odpovědnost za obsah, který hostí, jiní varují před možnými negativními dopady na svobodu projevu a inovace na internetu, pokud by byly platformy příliš regulovány.

Toto rozhodnutí odvolacího soudu může také podnítit legislativní snahy o revizi stávajících zákonů týkajících se internetového obsahu a ochrany spotřebitelů. Politické orgány a právníci se budou pravděpodobně zabývat tím, jak vhodně vyvážit ochranu uživatelů s ochranou svobody projevu a zájmy digitálních platforem v kontextu rychle se rozvíjející digitální ekonomiky.

Pokud bude Wozniakovi nakonec umožněno pokračovat ve svém sporu a dosáhne úspěchu, mohlo by to vést k zásadní změně v způsobu, jakým jsou tyto platformy regulovány a jak nesou odpovědnost za obsah, který na nich cirkuluje. Tento rozsudek by mohl mít širší dopad na diskuzi o svobodě projevu a zodpovědnosti online platforem.

Wozniakovo vítězství také může posílit povědomí o rizicích spojených s kybernetickými podvody a naléhavě připomenout potřebu posílení ochrany uživatelů online prostředí.