zpět

Srpnová inflace ve Španělsku mírně vzrostla na 2,6 %. Stále však zůstává nízká

31.8.2023

Meziroční španělská inflace v srpnu dosáhla na 2,6 procenta. V případě porovnání s dalšími evropskými státy je ale zřejmé, že míra španělského zdražování je v kontextu aktuální situace nadále poměrně nízká. Červencové údaje ukazují, že v České republice míra inflace momentálně dosahuje 8,8 %, v Maďarsku dokonce 17,6 %.

Svého vrcholu dosáhla španělská inflace v červenci roku 2022. Tehdy se vyšplhala až na 10,8 procenta. Nyní se ale už nachází v blízkosti inflačního cíle Evropské centrální banky, který dosahuje dvou procent. Přesto to ale vypadá, že pod hranici inflačního cíle se španělská inflace v dohledné době už nedostane. Třeba i proto, že jádrová inflace zůstává ve Španělsku stále vysoká a meziročně se vyšplhala na 6,1 procenta.

Přesto je španělský inflační výsledek poměrně mimořádně úspěšný a země za něj vděčí hned několika důvodům. Tím prvním je, že španělská vláda poměrně tvrdě zareagovala na energetickou krizi, která trápí evropské státy posledních několik měsíců. Vládními zásahy omezila rostoucí cenu energií, snížila daň z přidané hodnoty u základních potravin nebo zavedla limity pro zvýšení nájemného ze strany soukromých subjektů.

Kupříkladu v roce 2022 španělská vláda stanovila, že nájemné může meziročně vzrůst jen o maximálně 2 procenta. Nyní toto opatření ponechala španělská vláda v platnosti až do roku 2024.

Dalším důvodem je výrazný pokles cen plynu i elektřiny od doby, kdy dosáhly svých vrcholů během loňského léta. Ve Španělsku i díky zásahům vlády klesají i náklady dopravců na pohonné hmoty. Speditéři tak nemusí tolik přenášet břemeno vyšších cen právě na spotřebitele, kteří z toho mohou oproti jiným státům profitovat.

Stabilizovaly se i ceny potravin, které mají další inflační dopady ve španělské ekonomice. Promítají se třeba do cen, které si účtují hotely nebo restaurace. Provozní náklady v pohostinském sektoru se tak oproti loňskému roku ve Španělsku snížily, což se do současné situace taktéž propisuje.

Situace ve Španělsku tak je ukázkou toho, že i při omezené roli ECB jakožto nositele měnové politiky napříč všemi státy eurozóny jsou vládní zásahy účinnou možností, jak bojovat s rostoucími cenami v ekonomice.

Prozatím nejnižších hodnot dosáhla španělská inflace v červnu letošního roku. Tehdy poprvé po dvou letech klesla pod dvě procenta, a to i díky vysoké srovnávací základně v té době.

Od té doby však začíná míra španělské inflace opět růst a hrozí, že v dalších měsících bude tento trend nadále pokračovat. V posledních týdnech roste na trzích cena ropy a podle výhledu bude tento trend i počátkem roku 2024 pokračovat. Souvisí to totiž s postupným oživováním globálním ekonomiky, což se propíše právě i do poptávky po ropě. Vyšší poptávka tak při téže nabídce povede k tomu, že cena ropy na trzích jednoduše poroste.

Španělští odborníci predikují, že za celý rok 2024 dosáhne španělská inflace úrovně 4,1 procenta. V roce příštím by se mohla dostat k úrovni 2,5 procenta.