zpět

Španělská privátní banka A&G se spuštěním svého investičního fondu vrhá do kryptoměn

26.7.2023

Španělsko zaznamenává rostoucí zájem o kryptoměny. Investiční příležitost, se kterou přicházejí potenciální výhody, ale také rizika.

Španělské finanční prostředí zažívá pozoruhodný posun: společnost A&G spustila investiční fond zaměřený na kryptoměny, což signalizuje větší akceptaci kryptoměn v této evropské zemi. Díky brožuře fondu, která již byla zaregistrována u regulační Národní komise pro trh s cennými papíry, je společnost A&G připravena nabídnout tento investiční produkt zájemcům.

Proč společnost A&G učinila tento strategický krok? Rozhodnutí přišlo poté, co banka zaznamenala nárůst zájmu investorů, kteří chtějí získat expozici v kryptoměnách. A&G věří, že investování do kryptoaktiv může být bezpečnější a efektivnější díky správnému řízení rizik a regulaci, a proto navázala spolupráci s respektovanými finančními institucemi, aby zajistila bezpečnost fondu a dodržování předpisů.

Banka CACEIS, společná pobočka společností Crédit Agricole a Santander pro správu aktiv, bude působit jako správce fondu a poskytovat depozitářské služby. Kromě toho bude na finanční výsledky fondu dohlížet známá auditorská společnost PwC (PricewaterhouseCoopers), což mu dodá další vrstvu důvěry a transparentnosti.

Co mohou investoři od fondu očekávat?

Přesné složení fondu zatím nebylo stanoveno, ale bude zahrnovat expozici v kryptoměnách prostřednictvím finančních nástrojů vázaných na ziskovost tokenů.
Primárním zaměřením fondu budou Bitcoin (BTC) a Ethereum (ETH), dvě nejvýznamnější a nejlépe zavedené kryptoměny.Část fondu bude alokována i do dalších kryptoměn s uspokojivou likviditou a objemem obchodování, čímž bude zajištěna diverzifikace.
Je tato investice vhodná pro každého? Společnost A&G doporučuje potenciálním investorům, aby se na věc dívali z dlouhodobější perspektivy, protože fond nemusí být vhodný pro ty, kteří plánují vybrat své investice do čtyř let. Banka si také uvědomuje vysoká rizika spojená s kryptoměnami kvůli jejich extrémní volatilitě, složitosti, nedostatečné transparentnosti, problémům s úschovou a riziku koncentrace.

Lepší prostředí pro kryptoměny ve Španělsku

Vstup společnosti A&G do oblasti kryptoměn je v souladu s rostoucím zájmem o kryptoměny v rámci Španělska. Významné osobnosti, jako například španělský poslanec, který v březnu rezignoval na svou kariéru v kryptografickém průmyslu, ilustrují rostoucí zvědavost a otevřenost vůči přijímání digitálních aktiv.

Nedávné udělení registrace poskytovatele služeb virtuálních aktiv singapurské burze Crypto.com španělskou centrální bankou navíc ukazuje odhodlání země zajistit dodržování předpisů a ochranu uživatelů v oblasti kryptoměn.

Španělsko rovněž přijalo inovace v oblasti digitálních měn tím, že povolilo pilotní program zahrnující vydávání digitálních tokenů vázaných na euro. Tento projekt, který vede regulovaná fintechová platební společnost MONEI, umožňuje uživatelům vytvářet stablecoiny kryté skutečnými eury na blockchainech Ethereum a Polygon.