zpět

Smluvní pokuta vs. úrok z prodlení: V čem je rozdíl a jak se s nimi vypořádat?

26.4.2024

Podnikáte a setkáváte se s neplatiči? Pak pro vás bude znalost smluvní pokuty a úroku z prodlení klíčová. Tyto nástroje slouží k sankcionování nesplnění smluvních závazků, ale liší se v mnoha ohledech. Co je odlišuje a jak s nimi chytře zacházet v praxi?

Úrok z prodlení je automaticky aktivován ze zákona, když dlužník nesplní svůj peněžitý závazek včas. Jakmile je dluh po splatnosti, úrok z prodlení se začne hromadit a zvyšuje celkovou částku, kterou musí dlužník zaplatit. Toto je důležité vědět, protože někdy dlužníci podceňují dopady zpoždění s platbou.

Naopak smluvní pokuta musí být sjednána ve smlouvě mezi věřitelem a dlužníkem. Tím, že je smluvní pokuta dohodnuta předem, může sloužit jako varování a motivace k dodržení termínů. Smluvní pokuta se navíc může vztahovat nejen na prodlení v peněžitém plnění, ale také na nepeněžité závazky, jako jsou například nedodržení termínů či jiná porušení smlouvy.

Jak se stanovuje výše sankcí?

Výše úroku z prodlení je určena vládním nařízením, obvykle jako procento z dlužné částky. Tato sazba se může měnit, a podnikatelé by si měli ověřit aktuální sazby, aby znali potenciální náklady spojené s prodlením. U smluvní pokuty je stanovení výše flexibilnější. Může být pevně daná, procentuální, nebo opakovaná v závislosti na konkrétním porušení. Firmy by si však měly být vědomy, že pokud je smluvní pokuta příliš vysoká, soud ji může snížit kvůli nepřiměřenosti. Tento proces se nazývá "moderační právo", a dlužníci jej mohou využít k obraně proti nespravedlivým pokutám.

Promlčení a úrok z úroku

Promlčecí lhůta pro úrok z prodlení je obvykle tři roky, začíná však běžet od data splatnosti jistiny. Pro smluvní pokutu je to také tři roky, ale začíná běžet od okamžiku, kdy vznikne právo na její uplatnění. Tato odlišnost může mít vliv na to, kdy může věřitel požadovat zaplacení sankcí. Pokud dojde k prodlení s úrokem z prodlení, může se dále sčítat úrok z úroku, což může pro podniky znamenat značné finanční zatížení.

Jedním z méně známých aspektů úroku z prodlení je možnost sjednat tzv. úrok z úroku. To znamená, že kromě úroku z prodlení se může dále hromadit úrok z již vzniklých úroků. To může výrazně zvýšit celkovou částku, kterou musí dlužník zaplatit, pokud se s platbou zpozdí.

Pokud jste firma nebo podnikatel, který má dlužníky, je klíčové vědět, jaké možnosti máte k dispozici. Kombinace smluvní pokuty a úroku z prodlení může poskytnout větší ochranu v případě prodlení, ale musíte dbát na přiměřenost. Příliš vysoké sankce mohou být napadeny u soudu, což může vést k právním sporům. Je proto vhodné kontaktovat právníka a zajistit, aby byly podmínky ve smlouvách jasné a v souladu s právem.

Jako podnikatel byste měli také zvážit, jak budete postupovat v případě prodlení svých klientů. Písemná upomínka s uvedením splatnosti dluhu a výše úroku z prodlení je obvykle prvním krokem. Pokud dlužník nereaguje, můžete uplatnit smluvní pokutu nebo úrok z prodlení, nebo dokonce obojí.

Pokud jste dlužník, komunikujte s věřitelem co nejdříve. Včasná komunikace může zabránit tomu, aby sankce eskalovaly. V případě vysokých smluvních pokut máte možnost požádat soud o jejich snížení. Pokud nemůžete dosáhnout dohody s věřitelem, zvažte konzultaci s právním profesionálem, který vám pomůže najít nejlepší řešení.

Celkově je důležité, aby podnikatelé a firmy měli jasnou strategii, jak se vypořádat s prodlením a sankcemi. Znát rozdíly mezi smluvní pokutou a úrokem z prodlení vám umožní lépe řídit finanční rizika a minimalizovat dopady na vaše podnikání.